Nebojša Pavković
EPA
Nebojša Pavković

EPA

Nebojša Pavković, Foto: EPA

Mediji su preneli informaciju da su tužilac i istražni sudija prištinskih vlasti boravili u Finskoj sa namerom da razgovaraju s haškim osuđenikom bivšim generalom Vojske Jugoslavije Nebojšom Pavkovićem, ali da je on to odbio navodeći da je državljanin Srbije od koje će tražiti zaštitu.

U tekstu se govori o navodnom planu Prištine da Pavkovića nakon odslužene dve trećine kazne Finci uhapse po kosovskoj optužnici i da ga isporuče Prištini kako bi mu onda oni ponovo sudili za ista dela.

Nebojša Pavković

EPA

 

Navodi se da je Pavković pravosnažno osuđen 2014. na 22 godine zatvora za ratne zločine počinjene na Kosovu i Metohiji tokom 1999. godine. Proglašen je krivim kao tadašnji komandant Treće armije VJ po svih pet tačaka optužnice - za prisilno premeštanje, deportacije, ubistva i progon albanskog stanovništva s Kosova u prvoj polovini 1999. godine i kaznu sada služi u Finskoj.

Nebojša Pavković

EPA

 

Pavković se predao sudu 2005. godine, a na osnovu pravila Haškog tribunala osuđeni mogu da traže prevremeno puštanje na slobodu nakon što odsluže dve trećine kazne.

PROČITAJTE JOŠ:

 

 

 

 

Komentari (2)

Sasa

02.07.2019 18:26

Toliko su pametni da traze da mu oni ponovo sude za isto delo za koje je vec osudjen i izdrzava kaznu. Dajte im ovce i koze, za bolje nisu!

zorans035@gmail.com

03.07.2019 17:01

A šta će Srbija da uradi???