Ana Brnabić
screenshoot/Youtube
Ana Brnabić

screenshoot/Youtube

Ana Brnabić, Foto: screenshoot/Youtube

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić održala je konferenciju za medije.

- Sinoć kasno smo dobili odbrađene podatke o tome kako je prošla ekonomija Srbije, i mogu da vam kažem da su rezultati vrlo dobri. Želim da čestitam građanima Srbije, jer su ovo rezultati svih nas - rekla je.

"U izuzetno teškim okolnostima, kada padaju i najjače ekonomije sveta, u junu 2020. mi smo imali blagi rast od 0,1 % i time smo prema proceni završili drugi kvartal sa padom od 6,5 % našeg BDP-a."

- Ovo je fantastičan rezultat. Zaista, u ovakvim okolnostima, sa ovakvim trpljenjem ekonomije celog sveta, ovo je nešto čime treba da se ponosimo.

- Mi smo u scenariju jačeg udara predviđali da ćemo pasti - 15 % u drugom kvartali. Revidirali smo na - 11,1 %, pa onda na - 9,9, a zavrili smo na -6,6.

Ohrabruje kako se ponaša naše tržište rada. Tu imamo stabilan broj zaposlenih.

- Imamo čak i povećaj broj zaposlenih za 1,6%.

Ovo pokazuje da treba verovati u Srbiju, kao i ogromno poverene koje Srbija ima kod stranih investitora. Nije bilo otkazivanja ni jedne direktne strane investicije u Srbiji.

"ŠTA OČEKUJEMO ZA 2020.?"

- Za sada su procene da nećemo padati, nažalost nećemo ni rasti, ali s obzirom da su nam predviđali pad od 3 % to su odlični rezultati.

Nastavljamo sa izgradnjom putne i železničke infrastrukture.

- Nastavljamo sa projektima zdravstvene infrastrukture. Sa izgradnjom KBC Srbije. Uskoro očekujem potpisivanje za KBC Vojvodinu. Dedinje innvesticija od 22 miliona. Dve kovid bolnice, Opšte bolnice, infektivna klinika u Beogradu...

- Nastavljamo sa izgradnjom termoelektrane Kostolac. U septembru otvaramo fabriku za prečišćavanje otpadnih voda...

Koje privredne grane su rasle, a koje su pale?

- Neki razlozi za bolje rezultate su odličan oporavak industrije, dobra potrošnja, vrlo mali pad građavinske industrije. To sve ne bi bilo moguće bez reformi koje je Aleksandar Vučić sprovodio. Bili sada dovoljno jaki da nastavimo da gradimo. Zato je bilo to važno, i to nam se sada vraća na najbolji način.

- Značajan rast je zabeležen u prehrambenoj industriji, proizvodnji pića, farmaceutska industrija i hemijska industrija. Pad je zabaležen u turizmu i ugostiteljstvu, mada imamo oporavak u domaćem turizmu. Izvozne su oslabile, automobilska, proizvodnja gume i plastike.

U kojim oblastima je došlo do najvećeg povećanja broja zaposlenih i kako se kretao broj zaposlenih? Šta vam govore ti podaci?

- Najveći rast broja zaposlenih je zabeležen u proizvodnji motornih vozila, 21,1%. To govori da imamo veliko poverenje investitora, i da nisu zbog krize napuštali Srbiju i otpuštale ljude.

U odnosu na 2019. godinu su otvarali radna mesta.

Zatim programiranje, rast od 17,1% broja zaposlenih. To je jer se ljudi od paušalaca prebacuju u stalno zaposlene. Cela IT industrija ima blagi rast, a imamo i najave za nove investicije.

- Porast je i u rudarstvu, to je zbog investicija.

- Građavinarstvo isto raste, 10,1%. Vidi se ozbiljno poverenje u ekonomiju Srbije.

Komentari (3)

violeta

02.08.2020 13:22

nema sanse da u ovo poverujem!

Stara

02.08.2020 16:31

E, boga mi, nisam ni znao da nam je privreda otpornija od najjacih na svetu ali ipak mislim da nam je statistika najlazljivija na planeti...

KIKI

03.08.2020 00:49

SAD ĆE NEMCI I AMERIKANCI DA NAS MOLE ZA POMOĆ