Aleksandar Vučić
Printscreen/Pink
Aleksandar Vučić

Printscreen/Pink

Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen/Pink

On navodi da su razgovori bili usmereni na tri teme.

- Razgovarali smo o dva ili tri pitanja koja smo dogovorili na prethodna dva samita. O nestalim osobama, o interno raseljenim licima i ekonomiji. Nestalih ima 1643 ili 1644, zavisi od evidencije, od toga je 540 Srba i nealbanaca. Mi smo rekli da Srbija nikad neće da štiti bilo koga i da je važno da svako bude sahranjen. Mi smo spremni zajedno sa njima da odemo na svako mesto gde oni kažu da se nalazi nečije telo, ali to pravo želimo i mi da imamo. Do sada nismo imali pristupa više lokacija za koja tvrdimo da se nalaze tela. Oni su tražili da se otvore arhive državne bezbesnosti, mi smo tražili da se otvore arhive takozvane OVK, a oni su na to reagovali kao da smo tražili da naselimo prostor na Merkuru ili Veneri - rekao je predsednik Srbije.

- Biće teško, jer mi ne pregovaramo sa samo Albancima, već i sa Briselom, zemljama EU, SAD. Od srede će ovde biti naši eksperti koji su se dobro pripremili za sastanak, a od septembra će na red doći pitanje imovine. Ja se nadam da će i pitanje ZSO doći na red, ali videćemo kada. Ja sam tražio da se o tome već razgovara u septembru. Oni drugačije to žele da nazovu, ali ne može se pobeći od onoga što je već ranije dogovoreno. Albanci su temu ekonomije shvatili kao pitanje ratne odštete, što smo mi odbili da razgovaramo, a interes nam je da napravimo što više sporazuma o saradnji u ekonomiji - rekao je Vučić.

On je otkrio i šta su Albanci zahtevali od Beograda.

- Albanci su tražili da otvorimo policijske arhive, a mi smo zauzvrat tražili da onda oni otvore arhive OVK. Razgovori o nestalima i raseljenima nastavljaju se sledeće srede na tehničkom niovu - naveo je predsednik Srbije u svom obraćanju iz Brisela.

Što se tiče raseljenih lica, on je naglasio da se nada se da će uspeti da se pronađe rešenje.

- Nadam se da će ljudi koji žele da se vrate imati obezbeđenu punu sigurnost. Treća stavka o kojoj smo razgovarali je pitanje ekonomije, neki su došli da razgovaraju o ratnoj odšteti, ali rekao sam da ne možemo o tome da razgovaramo. Rekao sam da nađemo način, da napravimo trgovinski sporazum koji odgovara i jednima i drugima, mi imamo šta da ponudimo Prištini, nadam se da će oni nama imati u budućnosti šta da ponude, ali da to učinimo na takav način i uz takav sporazum da mi njih ne priznajemo kao državu - objasnio je predsednik tokom svog prvog obraćanja iz Brisela.

ALBANCI TRAŽE ZAŠTITU

Vučić je istakao da su Albanci došli sa ciljem da neko jači pritisne Srbiju zarad albanskih interesa.

- Nestali, interno naseljena lica i ekonomija su bili teme. Plašim se da su neki to pogrešno shvatili i pričali samo o nekakvom priznanju. Oni su nekoliko puta ponavljali dve zemlje, a ja da je jedna zemlja i jedna pokrajina - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je istakao da Beograd mora da vodi dijalog kako ne bi ostali izolovani od celog sveta.

- Nikome ovde nije lepo, ali moramo da pregovaramo i da se borimo - rekao je Vučić.

On ističe da je ošrto reagovao u trenutku kada su Albanci tražili ratnu odštetu.

- Pregovori koji se svode samo na jedan zahtev Albanaca, neće biti uspešni - kaže Vučić.

On je odbacio navode Hotija da će pravno obavezujući sporazum Beograda i Prištine biti potpisan u skorije vreme.

PREDSEDNIK ČESTITAO GRAĐANIMA SRBIJE

- Čestitam građanima Srbije. Ovo je veliki uspeh za sve nas. Možemo da budemo ponosni na svoju državu. Moramo da radimo još bolje i marljivije - rekao je Vučić.

On je priče pojedinih sindikata o milion otkaza na jesen u Srbiji okarakterisaokao budalaštine.

- Država je uložila ogroman novac da pomogne svim građanima, ali i preduzećima. Naravno da neće biti nikakvih otpuštanja jer smo stali za našu privredu - kaže Vučić.

Predsednik je objavio i da je Srbija prihodovala 50,1 milijardu evra.

OPOZICIJA

Vučić je istakao da postoje neki koji kritikuju sve, a žele na silu da uzmu vlast.

- Mi moramo da pregovaramo sa najvećim svetskim silama. Mnogi to ne razumeju, samo žele da napadaju našu policiju, da upadaju u Skuptšinu i to je sve što znaju - rekao je on.

KORONA

Vučić je izrazio nadu da će broj obolelih opasti narednih dana, ali i istakao da protesti tek sada dolaze na naplatu.

- Ne pada mi napamet da se dodvoravam bilo kome, a ko bude potrebe uvešćemo policijski čas. Da smo to uradili odmah, sada bi broj zaraženih bio višestruko manji. Nadam se da će mere koje smo uveli doneti rezultate narednih dana, ali podsetiću vas da će nas protesti mnogo koštati. Mnogi su se poneli neozbiljno, nije im bilo stalo do zdravstvenog sistema naše zemlje i kakave će posledice njihovi postupci imati - rekoa je Vučić.

VUČIĆ SA BORELOM I LAJČAKOM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Briselu sa šefom diplomatije EU Žosepom Borelom.

Bilateralnom sastanku Vučića i glavnog EU pregovarača u dijalogu Beograda i Prištine Borela prisustvovao je i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak.

Predstavnici EU prethodno su se bilateralno sastali sa delegacijom Prištine koju predvodi premijer Avdulah Hoti.

Nakon bilateralnih sastanaka sa EU pregovaračima održani su trilateralni razgovori predsednika Srbije Aleksandara Vučića, premijera tzv. Kosova Avdulaha Hotija i EU posrednika u dijalogu o normalizaciji odnosa.

U Briselu su pred ovaj sastanak poručivali da će se na stolu naći "sva otvorena pitanja" u odnosima dve strane i da su ona prethodno dogovorena na video konfrenciji 12. jula.

U pitanju je prvi fizički sastanak u nastavku dijaloga Beograda i Prištine nakon 20 meseci pauze, ali i prvi sastanak predsednika Vučića sa Avdulahom Hotijem na čelu kososvke delegacije.

Razgovori Beogrda i Prištine u okviru Briselskog dijaloga vode se kao i do sada u zgradi Evropske službe za spoljne poslove, a predstavnicima medija je zbog mera zaštita od COVID19 zabranjen pristup mestu održavanja razgovora.

Pročitajte i: