Dubravka Đedović Handanović
Foto: Printscreen/Ministarstvo rudarstva i energetike

"Proces energetske tranzicije nudi priliku za proširenje naše saradnje. Unapredili smo zakonodavni okvir čime smo stvorili uslove za različite vidove investiranja u OIE. U novembru ćemo pokrenuti nove aukcije za tržišne premije na kojima planiramo da ponudimo oko 400 MW kapaciteta, što treba da se potvrdi analizom tržišta", rekla je Đedović Handanović, koja je učestvovala na Forumu kao deo delegacije Srbije predvođene premijerom Milošem Vučevićem

Ona je panelu "Tehnološke inovacije i zelena energetska tranzicija" istakla da srpske i italijanske kompanije zajedno u Srbiji razvijaju projekte vetroelektrana vredne skoro  250 miliona evra, od kojih su tri završena, dok je u razvoju još 10. Osim toga, dodala je da u oblasti solarne energije, srpske, italijanske i kineske kompanije planiraju jedan od najvećih fotonaponskih projekata u Evropi, Agrosolar Kula, koji podrazumeva proizvodnju poljoprivrednih useva i električne energije na površini oko 700 hektara.

Govoreći o regionalnom projektu Trasbalkanski koridor koji će omogućiti bolje povezivanje električnog tržišta Rumunije, Srbije, BiH sa Italijom, Đedović Handanović je naglasila da je taj koridor dodatno značajan za Srbiju jer će omogućiti priključenje na mrežu RHE Bistrica koja je ključna za integraciju velikih kapaciteta iz vetra i solara kojih bi realizacijom tekućih i planiranih javnih i privatnih investicija do kraja decenije trebalo da bude još 3,5 GW. 

"Naravno, proces dekarbonizacije ne završava se samo na proizvodnji električne energije i ogromna je stvar što Stelantis u Kragujevcu kreće ove godine sa proizvodnjom električnih automobila. Podsticanje elektromobilnosti predviđeno je i našim strateškim dokumentima i treba da doprinese povećanju udela OIE u saobraćaju. Srbija raspolaže značajnim mineralnim sirovinama, što je dodatna prilika za razvoj industrije električnih vozila", rekla je ministarka. 

Ona je, takođe podsetila i da je malo država sa kojima Srbija ima toliko bogate i razvijene odnose kao što je to Italija i izrazila uverenje da je današnji forum početak nekih novih saradnji, novih inicijativa i projekata. 

Tokom Poslovnog foruma Italija-Srbija, ministarka rudarstva i energetike potpisala je Podsticajno pismo finansijske podrške između Republike Srbije i italijanske osiguravajuće finansijske grupe SACE, dok je "Elektroprivreda Srbije" sa finansijskom institucijom Italije Cassa Depositi e Prestiti potpisala finansijski program podrške dekarbonizaciji i zelenoj tranziciji.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading