Tito
Foto: Printscreen

Josip Broz Tito, dobro poznat po ulozi predvodnika jugoslovenskih partizana tokom Drugog svetskog rata, imao je značajnu političku aktivnost i pre rata. Na jednoj od fotografija iz 1928. godine, možemo videti Broza kao političkog zarobljenika na policijskom snimku, što svedoči o njegovom aktivizmu u to vreme.


Pre rata, Broz se istakao kao borac za prava radnika i postao član KPJ. Učestvovao je u organizaciji štrajkova i bio deo delegacije hrvatskog ogranka KPJ na glavnoj konferenciji 1928. godine. Tokom konferencije, Broz je osudio frakcije unutar stranke, a nakon hapšenja i suđenja za ilegalne komunističke aktivnosti, proveo je pet godina u zatvoru.

Protivrežimske demonstracije i hapšenja

Krajem juna 1928, Broz je predvodio protivrežimske demonstracije povodom ubistva vođa HSS-a u Narodnoj skupštini Kraljevine SHS. Nakon što je ponovo uhapšen u avgustu iste godine pod optužbom za ilegalne komunističke aktivnosti, proveo je tri meseca u pritvoru pre suđenja. Bio je osuđen na 5 godina robije, koju je izdržavao u Lepoglavi i Mariboru.

Ove činjenice svedoče o političkom angažmanu Josipa Broza Tita pre nego što je postao poznat kao vođa partizana u Drugom svetskom ratu i kasnije doživotni predsednik SFRJ.

Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija, pod kolokvijalnim imenom Druga Jugoslavija ili Titova Jugoslavija, naziv je za bivšu socijalističku državu koja je obuhvatala današnje države Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Crnu Goru, Kosovo i Sjevernu Makedoniju, a postojala je od 1943. do 1992. godine.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading