Vuk Jeremić
Foto: Alo/Rajko Ristič

Došlo se do dokumenta koji su sačinile ruske obaveštajne službe, a u kom se navodi Jeremićevo zalaganje da se Moskva ne protivi namerama Zapada.

U dokumentu o sastanku koji je održan 28. novembra 2005. precizira se da je Jeremić u Rusiju došao kao Tadićev izaslanik sa molbom za šefa Kremlja da Rusija u Ujedinjenim nacijama ne stavlja veto na odluke koje vode u pravcu kosovske nezavisnosti, koju je Priština i realizovala tri godine kasnije.

LIČNI INTERESI

U razgovoru sa Georgijem Poltavčenkom, specijalnim predstavnikom predsednika Rusije za centralni federalni okrug, Jeremić je posebno naglasio da bi svako protivljenje i veto vezano za Kosovo značilo destabilizaciju Balkana, ali i jačanje nacionalistički orijentisanih političara.

Prema navodima iz izveštaja, Jeremić je Rusima rekao i da bi "neadekvatan pristup" Moskve mogao da košta "karijere svakog srpskog političara".

Tadašnji savetnik za međunarodne odnose i šef spoljnopolitičkog tima predsednika Srbije rekao je i da Tadić neće pozdraviti hipotetičku mogućnost Rusije da koristi pravo veta na glasanje u Savetu bezbednosti UN o nezavisnosti Kosova.

Ruski izveštaj o razgovoru sa Jeremićem čuva se i danas u arhivi ruskog predsednika, a izvori navode da je ovaj dokument dostavljen i srpskoj strani, preciznije Borisu Tadiću, i to 8. decembra 2005, desetak dana posle sastanka.

Vuk Jeremić i Boris Tadić nisu odgovorili na pitanje zašto su od Putina tražili da Rusija ne koristi veto u Ujedinjenim nacijama.

 

RUSKI IZVEŠTAJ

U tekstu dokumenta, koji je uradila Akademija Oksford, licencirana za profesionalne prevodilačke usluge, osim ovog, iznosi se još detalja o sastanku Jeremića i Poltavčenka. U jednom delu Rusi prenose doslovce razgovor Jeremića i Poltavčenka, a u drugom svoje zaključke o naglom zaokretu srpske politike i tome da uticaj na predsednika Tadića ima prozapadno okruženje koje je već spremilo dogovoren scenario za rešenje Kosova:

Na sastanku održanom 28. novembra 2005. godine viši savetnik predsednika Republike Srbije Vuk Jeremić preneo je poruku predsednika Borisa Tadića opunomoćniku Rusije u centralnom federalnom okrugu G. S. Poltavčenku.

Tokom besede razgovarano je o situaciji u Srbiji, rusko-srpskim odnosima, važnosti kulturnih veza u kontekstu jačanja rusko-srpskog prijateljstva.

Prema Jeremićevim rečima, glavni cilj njegove posete bio je da se stav predsednika Tadića o kosovskom problemu prezentuje ruskoj strani, a Jeremić je sa zadovoljstvom primetio da je ovaj problem bio u središtu pažnje nedavnog sastanka predsednika dveju strana. Sa očiglednim zadovoljstvom citirao je reči V. Putina komentarišući razliku u pristupima "svetske zajednice" prema problemima srpskih i albanskih izbeglica.

Jeremić je naglasio da je kosovski problem najviše bolan za Srbe, a neadekvatan pristup tome može koštati karijere svakog srpskog političara.

Pozivajući se na svog predsednika, on je rekao da B. Tadić neće pozdraviti hipotetičku mogućnost Rusije da koristi pravo veta na glasanje u Savetu bezbednosti UN o nezavisnosti Kosova. On je naglasio da takav potez Rusije procenjuje kao neverovatan i ne u skladu s ruskim interesima, a koji bi doprineo produbljivanju krize na Balkanu i rastućoj popularnosti ekstremnih nacionalista u Srbiji.

Jeremić smatra da je dosledan rad Rusije u okvirima takozvane kontakt grupe konstruktivniji.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (8)

Loading
Stojko

01.03.2023 21:18

Lopuža! Peta kolona. Obraz nema-čovek nije.

gege

01.03.2023 21:22

neverovatno kako je ovaj covek na slobodi... ja da sam presao na crveno zaradio bi bar 10 dana u padinjaku, ovaj izdade celu zemlju i skrsi Ustav i nista

Ezra

01.03.2023 21:49

Jeremic jel to istina, oces s govbjibe motke da teramo opoziciju iz srbije

Lale

01.03.2023 21:59

Narod je jasno video ovu belešku koju je prevela ugledna Akademija Oksford i Jeremić je prodao Kosovo i tu sad niko ništa ne može da uradi