Pastor: Položaj Srba na Kosovu neprihvatljiv u današnjoj Evropi
Foto: Printscreen

Predsednik Skupštine Vojvodine i lider SVM-a Ištvan Pastor iskazao je nezadovoljstvo razvojem situacije na Kosovu i ocenio da je neshvatljiv način posredovanja međunarodne zajednice koja je uvek na strani kosovskih Albanaca, a koja, kako je rekao, žmuri na sve njihove aktivnosti.

"Situacije koje čine svakodnevicu Srba na Kosovu su neprihvatljive. I mi smo manjina, isto kao što su to Srbi na Kosovu, i da li možemo da zamislimo kako to izgleda kada vojska sa oružjem upada u obdaništa, kada upadaju u kuće i pretresaju ih, kako to izgleda kada se na ulicama pojavi više stotina ili hiljada naoružanih oficira. Pri tome se ne pridržavaju ni jednog sporazuma potpisanog u Briselu, a da im niko zbog toga ne kaže ni „no-no“, kazao je Pastor gostujući na Panon RTV.

Predložen budžet AP Vojvodine za 2023. godinu od 108,5 milijardi dinara

Govoreći o budžetu Pokrajine, Pastor je naveo da će se o tome odlučivati na sednici koja je zakazana za 22. decembar. Naveo je da je predlog budžeta za narednu godinu nominalno 22 ili 23 odsto viši od ovogodišnjeg i da to povećanje nije izazvano inflacijom, već činjenicom da u Vojvodini nekoliko veoma uspešnih preduzeća imaju sedište, te da svojim aktivnostima ostvaruju ozbiljan profit, što se kroz poreze odrazilo i na obim budžeta.

"Oko 33 ili 34 procenta budžeta je u službi razvoja, a prioriteti su ostali isti kao i iz prethodnih godina. Imamo veliko zaostajanje u oblasti obrazovanja, potrebno je ulagati u škole, imamo zaostajanje i u zdravstvu gde nam je u prvom redu važna obnova instituta Kamenica 1, njegovo opremanje i uređivanje", naveo je Pastor.

On se osvrnuo se i na situaciju sa migrantima u pograničnim mestima duž severne granice i povodom poslednjih akcija policije ocenio da je država počela da se ponaša kao odgovorna država na čitavoj svojoj teritoriji.

„Kao što je normalno da država Srbija nastoji da zaštiti Srbe koji žive na Kosovu, tako je normalno očekivanje i svakog građanina Srbije da njihovu bezbednost, njihovu imovinu, njihovu decu zaštiti država. Mi sada vidimo da se to dešava i sa svoje strane treba u tome da pomognemo policiji“ kazao je Pastor.

Komentarišući koalicioni sporazum između Srpske napredne stranke i Saveza vojvođanskih Mađara, Pastor je naveo da on sadrži dugu listu dogovorenih prioriteta i ima veliki broj elemenata.

"Uverili smo se da projekti na koje se fokusiramo i za koje argumentovano možemo da kažemo da su važni, za njih se može obezbediti novac", kazao je Pastor.

 

Pratite najnovije VESTI S FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading