Balint Pastor
Foto: Printscreen/YouTube/ RTV Yu Eco

Vršilac dužnosti predsednika Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor, kazao je sinoć da je postignuti izborni rezultat baš onakav kakav bi i njegov pokojni otac Ištvan Pastor poželeo.

"Na našem poslednjem predizbornom skupu sam govorio da je naša namera da pobedimo, i pobedili smo. Kažem da smo pobedili, jer smo uspeli da u izuzetno teškim okolnostima postignemo dobar izborni rezultat. Nikad se u istoriji nije desilo da je neka stranka ili zajednica izgubila lidera dva dana pre izbora. Used te tragedije mogla se desiti situacija da Savez vojvođanskih Mađara nestane sa političke scene Republike Srbije, ali se to nije dogodilo. Dogodilo se baš suprotno", rekao je Pastor.

Lista SVM postigla je najmanje isti broj glasova koji je osvojila i na prethodnim izborima, kao i broj mandata na republičkim izborima.

"Prema trenutnim procenama je broj mandata i veći, u odnosu na broj mandata s kojima trenutno raspolažemo u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Nadam se da će konačni ishod biti šest, isti broj pod kojim smo nastupali na ovim izborima", kazao je Pastor.

On se osvrnuo i na predizbornu kampanju, gde su, kako kaže, neki pokušavali da plaše njihove birače zbog tobožnje koalicije sa Srpskom radikalnom strankom.

"Želim nedvosmisleno da kažem da je prema trenutnom stanju stvari, SVM na republičkom nivou, po osvojenom broju glasova, ne mandata, nego glasova, jača stranka od Srpske radikalne stranke i mnogih drugih stranaka sa centralnom u Beogradu", kazeo je Pastor.

Kada su u pitanju pokrajinski izbori, ova manjinska stranka će imati treću najveću poslaničku grupu u Skupštini AP Vojvodine.

"Veoma sam srećan da naša republička i pokrajinska lista idu rame uz rame, jer naša pokrajinska lista nije dobila manje glasova od republičke liste, štaviše u mnogim naseljima je naša pokrajinska lista, po tradiciji, dobila i više glasova nego naša republička lista. SVM će i dalje biti jedna od značajnijih političkih stranaka na političkoj sceni Srbije i Vojvodine ", naglašava on.

Poručio je da koaliciju mogu da zamisle isključivo sa Srpskom naprednom strankom.

"SNS trenutno izgleda da će imati apsolutnu većinu, kakvu je obično imala, bez obzira na to što smo mi obično bili deo te koalicije. Mi želimo da nastavimo tu saradnju, jer kao što smo govorili u predizbornoj kampanji, mislimo da je ta saradnja donela mnogo toga dobrog zbog stabilnosti, zbog srpsko-mađarskih odnosa, zbog razvoja ovog kraja gde Mađari tradicionalno žive u Vojvodini. Tako da smo mi apsolutno otvoreni za nastavak te saradnje i na republičkom i na pokrajinskom nivou, zbog realizacije za nas bitnih projekata i zbog nastavka ovih procesa koji traju 10 godina unazad", poručio je Pastor.

U ime Vlade Mađarske, kako je Pastor kazao, zamenik premijera Viktora Orbana, Žolt Šejmen, čestitao je Pastoru i Savezu vojvođanskih Mađara na postignutim izbornim rezultatima.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading