Krkobabić: Kada su u pitanju osobe sa invaliditetom – zarada DA milostinja NE
Foto: Amir Hamzagić, agencija Beta

Saopštenje prenosimo u celosti:

„Osobe sa invaliditetom su jasne, a nedovoljno glasne. Žele da rade i zarade. Zarada DA, milostinja NE. Žele da imaju svoj posao, svoja preduzeća, svoje zadruge, svoje zanatske radnje, ordinacije, biroe.. Za sve to su im neophodni bespovratni državni podsticaji da bi krenuli u posao.

Očekuju i zahtevaju primenu koncepta pozitivne diskriminacije i to pre svega kada su u pitanju porezi i doprinosi: umanjenje stope PDV-a, ukidanje različitih taksi i nameta, ukidanje poreza na dobit, ali i širu društvenu afirmaciju neophodnosti kupovine njihovih proizvoda i usluga.

Samo na taj način njihova startna pozicija biće izjednačena sa ostalim učesnicima na tržištu“, izjavio je Stefan Krkobabić, predsednik poslaničke grupe PUPS -  Solidarnost i pravda, povodom međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

„Osobe sa invaliditetom, posebno one mlađe, obrazovane i stručno osposobljene čekaju i na granici su strpljenja. Samo ih u Beogradu ima oko 100 hiljada. Čekaju primenu usvojenog Zakona o socijalnom preduzetništvu, čekaju da konačno, pored javnog i realnog sektora privređivanja, zaživi i sektor socijalnog preduzetništva.

Taj treći sektor, koji je realnost u svim evropskim državama (samo u Velikoj Britaniji učešće u BPD-u sektora socijalnog preduzetništva kreće se u rasponu većem od 10 posto) predstavlja neophodni korektivni sektor, bitan za marginalizovane socijalne grupe koje očigledno ova prva dva sektora namerno ili zlonamerno, i pored strogih zakonskih rešenja ne žele da prepoznaju i radno angažuju. Radije plaćaju kazne, a broj zaposlenih osoba sa invaliditetom je zanemarljiv“, rekao je Krkobabić i dodao:

„Primer dobre prakse je hrabar iskorak Ministarstva za brigu o selu koje je bespovratnim sredstvima pomoglo oživljavanje i uspešno privredno funkcionisanje socijalnih zadruga – jedne u Vojvodini i jedne na jugu Srbije.“

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading