NA OTVORENOM BALKANU NEMA ZIME! Zbog ovakvih ugovora Evropljani žele da dođu u Srbiju! (SPISAK)
Tanjug

Sporazum je, kako je navedeno, potpisan u Palati "Srbija" kako bi se sprečio nedostatak osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda na tržištima učesnika inicijative "Otvoreni Balkan".

Sporazum su potpisali u prisustvu lidera zemalja članica Inicijative Otvoreni Balkan (OB), predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Severne Makedonije i Albanije Dimitra Kovačevskog i Edija Rame, kao i premijera Crne Gore Dritana Abazovića i predsedavajućeg Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija.

"PONOSAN SAM" Vučić: Otvoreni Balkan je inicijativa koja donosi nadu u ovaj prostor (FOTO)

Sporazumom je ponovo potvrđena solidarnost kao definišući princip inicijative "Otvoreni Balkan", a pozvani su i predstavnici ostalih zemalja Zapadnog Balkana da se pridruže tom sporazumu.

NA OTVORENOM BALKANU NEMA ZIME! Zbog ovakvih ugovora Evropljani žele da dođu u Srbiju! (SPISAK)

Tanjug

 

Svrha sporazuma je da članice inicijative "Otvoreni Balkan" jedne drugima pomognu u slučaju prekida lanaca snabdevanja usled posledica globalne krize, kada se neka od zemalja suočava sa nedostatkom u snabdevanju domaćeg tržišta osnovnim poljoprivredno-prehrambenim proizvodima.

Članice inicijative su ponovo potvrdile neophodnost saradnje u sprečavanju i ublažavanju mogućih nestašica osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda nastalih iz moguće krizne situacije u regionu ili one koja utiče na globalno tržište i odražava se na region, navodi se u sporazumu.

Dodaje se da su tri zemlje saglasne da među članicama inicijative "Otvoreni Balkan" neće biti zabrana prometa osnovnim poljoprivredno-prehrambenim proizvodima i da će one kada sporazum stupi na snagu ukinuti sva kvantitativna ograničenja i mere sa istim dejstvom na uvoz osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda čija su imena navedena u posebnom aneksu i koji su poreklom iz zemalja članica "Otvorenog Balkana".

Koji su proizvodi na listi 

Na listi osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz aneksa nalaze se: kukuruz, pšenica i spelta pšenično i speltino brašno, proizvodi od mleka, beli šećer u čvrstom obliku, suncokretovo ulje, ulje semena suncokreta, testenina i to kuvana, nekuvana ili punjena, žitarice, griz i premaz za pelete, voće, sveže i zamrznuto, povrće, sveže i zamrznuto te proizvodi od mesa.

SAMIT LIDERA OTVORENOG BALKANA Vučić nakon potpisivanja sporazuma: Ovo je inicijativa od velikog interesa (FOTO/VIDEO)

Tri zemlje su se saglasile i da neće biti ponovnog izvoza (reeksporta) u treće zemlje osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda kojima se trguje, navedenih u aneksu i ako su poreklom iz jedne od zemalja članica.

NA OTVORENOM BALKANU NEMA ZIME! Zbog ovakvih ugovora Evropljani žele da dođu u Srbiju! (SPISAK)

Tanjug

 

Da bi nadgledale primenu sporazuma, zemlje će uspostaviti zajedničku radnu grupu kako bi predložile poboljšanja i otkrile i sprečile moguću zloupotrebu, a ona će biti formirana u roku od mesec dana od dana stupanja na snagu sporazuma.

U radnoj grupi biće predstavnici zvaničnih institucija zemalja članica "Otvorenog Balkana" za poljoprivredu, trgovinu i carinu i predstavnici privrednih komora.

Zemlje su se takođe saglasile da će njihovi nadležni organi zajedno raditi na mapiranju svojih skladišnih kapaciteta za osnovne poljoprivredno-prehrambene proizvode, što bi trebalo da se uradi u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu sporazuma a tri zemlje će razmeniti spiskove mapiranih kapaciteta za skladištenje žitarica.

Sporazum na snazi pet godina 

Navodi se da će raditi na izradi zajedničkog plana politike za unapređenje kapaciteta za skladištenje osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u okviru inicijative u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu tog sporazuma.

Takođe i da se zemlje obavezuju da će raditi na dodatnom unapređenju u međusobnoj trgovini kako bi dodatno obezbedile osnovne poljoprivredno-prehrambene proizvode tokom kriznih situacija te da će njihovi nadležni organi zajedno raditi na izradi IOB plana puta/ akcionog plana za prehrambenu sigurnost 2030.

Taj dokument će se baviti pitanjima bezbednosti hrane na Zapadnom Balkanu, a posebno u inicijativi "Otvoreni Balkan", kao što je identifikacija rizika i izazova za prehrambenu sigurnost, fokusirajući se na inicijative za rešavanje efekata klimatskih promena, digitalizacija i inovacije u prehrambenoj industriji i održivost u proizvodnji hrane širom regiona i poljoprivredno-prehrambenog lanca vrednosti.

Precizirano je da sporazum ostaje na snazi pet godina, nakon čega se automatski produžava za naredne jednogodišnje periode.

Memorandum o saradnji Srbije i Albanije u energetici

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović i ministarka infrastrukture i energetike Albanije Belinda Baluku potpisale su na Samitu "Otvorenog Balkana" Memorandum o razumevanju između dva ministarstva, koji predviđa međusobnu podršku kod ulaganja u nove kapacitete i posebno kada je reč o izgradnji LNG terminala (za tečni prirodni gas) u Albaniji.

Memorandum je potpisan u Palati "Srbija" u prisustvu lidera zemalja "Otvorenog Balkana" i regiona Zapadnog Balkana.

NA OTVORENOM BALKANU NEMA ZIME! Zbog ovakvih ugovora Evropljani žele da dođu u Srbiju! (SPISAK)

Tanjug

 

Dokument predviđa i razvoj elektroenergetskih kapaciteta koji koriste obnovljive izvore energije i povezivanje u ovim oblastima, kao i razmenu naučnih i tehnoloških istraživanja u oblasti zelenih izvora energije, te unapređenje poslovnih i privrednih veza u oblasti energetike, uključujući korišćenje transportnih, prenosnih i skladišnih kapaciteta.

Takođe, predviđena je i saradnja u oblasti geologije i rudarstva, s posebnim akcentom na čistije tehnologije i održivi razvoj.

Beograd i Skoplje potpisali Program saradnje u kulturi do 2025.

Potpisan je i Program saradnje između srpskog i makedonskog ministarstva kulture za period do 2025. godine, koji će između ostalog doprinetu razvijanju i podsticanju kulturne saradnje između dve države.

Program su potpisale ministarka kulture i informisanja Maja Gojković i ministarka kulture Severne Makedonije Bisera Kostadinovska-Stojčevska.

U cilju stvaranja boljih uslova za dalje jačanje kulturne saradnje, u okrviru Programa Srbija i Severna Makedonija će podsticati i podržavati uspostavljanje direktnih kontakata i redovnu razmenu programa i projekata između nacionalnih ustanova i drugih organizacija u oblasti izvođačke umetnosti, filmske umetnosti, kulturnog nasleđa i digitalizacije, vizuelne, muzejske i galerijske delatnosti, biblioteka i bibliotečko-informacione delatnosti, arhiva i arhivske delatnosti, izdavaštva i prevođenja.

NA OTVORENOM BALKANU NEMA ZIME! Zbog ovakvih ugovora Evropljani žele da dođu u Srbiju! (SPISAK)

Tanjug

 

Jedan od rezultata Programa biće promovisanje saradnje nacionalnih pozorišta i nacionalnih ansambala narodnih pesama i igara, kroz zajedničke aktivnosti, razmenu iskustava.

Saradnja će se, kako navode u Ministarstvu kulture, produbiti i na polju pozorišta, opere, baleta, narodnih pesama i igara, kroz pružanje podrške u uspostavljanju direktnih kontakata između ustanova svojih zemalja, radi učešća predstavnika i trupa na gostovanjima i festivalima, kako regionalnog, tako i međunarodnog karaktera.

Dve zemlje će podsticati saradnju i u cilju daljeg širenja industrije filma, televizije, video produkcije i distribucije, i porasta ekonomske i kulturne razmene.

Program predviđa i saradnju na polju nematerijalnog kulturnog nasleđa, pružanjem podrške tradicionalnim kulturnim aktivnostima, festivalima i sajmovima u okviru razmene tradicionalne muzike, zanata i drugih elemenata nematerijalnog kulturnog nasleđa dve zemlje.

NA OTVORENOM BALKANU NEMA ZIME! Zbog ovakvih ugovora Evropljani žele da dođu u Srbiju! (SPISAK)

Tanjug

 

Predviđena je i podrška u saradnji između muzeja i galerija posebno u domenu razmene i organizovanja izložbi, radi predstavljanja kolekcija i eksponata dveju zemalja, kao i između biblioteka, kroz razmenu knjiga, stručne literature, publikacija i svih oblika bibliotečko-informacione građe, razmenu stručnog i naučnog iskustva i razmenu stručnjaka, kao i saradnju između arhiva, naročito kroz omogućavanje dostupnosti i razmene arhivske građe.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva kulture, na osnovu Progama u oblasti zaštite kulturnih dobara i digitalizacije, dopirneti promovisanju saradnje između ustanova nadležnih za zaštitu i očuvanje pokretnog i nepokretnog kulturnog nasleđa, podstičući razmenu stručnjaka i iskustava u ovim oblastima, pre svega na polju očuvanja, zaštite, restauracije i popularizacije kulturnog nasleđa. 

Saradnja u oblasti filma i audio-vizuelnih umetnosti 

U Palati "Srbija" potpisan je i Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti filma i audiovizuelnih delatnosti na Zapadnom Balkanu.

Dokument su potpisale ministarka kulture Srbije Maja Gojković, ministarka kulture Albanije Elva Margariti i ministarka kulture Severne Makedonije Bisera Kostadinovska Stojčevska.

Memorandum je nastavak prethodno potpisanog Memoranduma iz oblasti kulture iz jula 2021, kojim predviđa osnivanje zajedničkog koprodukcionog fonda "Otvorenog Balkana" za filmske profesionalce. 

Potpisan Operativni plan u oblasti civilne zaštite 

Zatim je potpisan Operativni plan u oblasti civilne zaštite između Srbije, Albanije i Severne Makedonije.

Potpis su stavili pomoćnik ministra MUP-a Srbije i načelnik Sektora za vanredne situacija Luka Čašić, zamenik direktora Direkcije za zaštitu i spašavanje Severne Makedonije Zulfikar Zejnualai i generalni direktor Nacionalne agencije za civilnu zaštitu Miinistarstva odbrane Albanije Haki Čako.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading