KOVAČEVSKI: Nemaju granice, pa dođu ovde da finansiraju upravljanje granicama
Printscreen

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski je pozdravio sve prisutne, i rekao je da je okupljanje početak, a da ostanemo pokazuje napredak.

- Naše okupljanje i to što radimo zajedno je pokretač koji nas gura kroz izazove predstojeće zime. Danas je jasno da su Severna Makedonija, Albanija i Srbija napravile ključni korak u ključno vreme. Izgradili smo poverenje između prijateljskih zemalja. Dok neki drugi misle da ovo može da nas skrene sa evropskog puta, ja mislim da će nas ovo učvrstiti i olakšati život naših građana - kaže premijer Severne Makedonije.

On kaže da će se kroz sporazume obavezati na obezbeđivanje stabilnosti u snabdevanju hranom.

- Kao što bi dobre komšije trebalo da rade. Pomagaćemo jedni druge kroz sve izazove i poremećaje na koje bi mogli da naiđemo na tržištima poljoprivrednih proizvoda. Mi ćemo obezbediti dovoljno pšenice, brašna, kukuruza, soli i drugih proizvoda.

Kovačevski kaže da je dobro što se govori o saradnji u oblasti energetike, gde ima prostora za razvoj.

- Da povećamo interkonekciju i ostvarimo saradnju na izgradnji zelenih izvora energije. Takođe ćemo intenzivirati naš rad u smislu gasne interkonekcije. Već smo potpisali sporazum za zaštitu u slučaju vanrednih situacija - kazao je on.

Premijer Severne Makedonije je rekao da mu je drago što vidi i ministre spoljnih poslova Mađarske i Turske, i da se nada da će videti i predstavnike Grčke i Italije.

- Otvoreni Balkan je neophodan, i nadam se da ćemo nastaviti da napredujemo. Dozvolite mi da završim tako što ću pomenuti nešto što vidimo svake godine na granicama sa Srbijom i Albanijom. Proteklih godina nikako nisam mogao da shvatim kada predstavnici nekih zemalja koje nemaju granice među sobom dođu ovde pa finansiraju projekte za upravljanje granicama. Ja mislim da bi mi u potpunosti trebali da podignemo rampe - kazao je Kovačevski.

Predsednik Vučić je istakao da je Kovačevski dobro primetio sve što je rekao na kraju svog obraćanja, i da se nada da uskoro ni mi nećemo imati granice.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading