POVERENIK MILAN TKALAC DA ZAŠTITI TUŽIOCE ILI PODNESE OSTAVKU Posebno zabrinjava tekst u novinama "Nova" o višem javnom tužiocu i slučaju Milenković
Više javno tužilaštvo u Beogradu

Više javno tužilaštvo u Beogradu ponovo apeluje na Poverenika za samostalnost Državnog veća tužilaca (DVT)  Milana Tkalca da bez odlaganja postupi   po   svim   zahtevima   za   zaštitu   od   nedozvoljenog   uticaja na tužioce koji se ogledaju u lažnom, netačnom i sramnom izveštavanju pojedinih medija ili da podnese ostavku na funkciju  izbornog člana DVT.

Podsećamo da je DVT garant samostalnosti javnog tužilaštva i tužilaca, a da je Poverenik za samostalnost uveden kao realizacija mera iz Akcionog plana za Poglavlje 23, odnosno obaveza javnog reagovanja DVT na političke i druge nedozvoljene uticaje na tužioce.      

Imajući u vidu način na koji su u prethodnom periodu pojedini štampani mediji i portali izveštavali o postupanju Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, kao i o integritetu, stručnosti  i osposobljenosti nosilaca javnotužilačke funkcije u ovom tužilaštvu, Više javno tužilaštvo smatra da je više nego očigledno da se radi o nedozvoljenom uticaju i da su se stekli svi uslovi da Poverenik za samostalnost reaguje u skladu sa odredbama Poslovnika o radu Državnog veća tužilaca. 

Posebno zabrinjava tekst objavljen u novinama "Nova" pod naslovom "Viši tužilac objavio rat svim inspektorima 4. odeljenja zbog Milenkovića", koji je pun neistinitih navoda i insinuacija, te predstavlja samo jedan u nizu napada na tužioce beogradskog Višeg javnog tužilaštva.

Zbog ovakvih i sličnih medisjkih objava svako dalje odbijanje Poverenika za samostalnost da postupi u skladu sa svojim ovlašćenjima   jača   percepciju   javnosti   da   su   tužioci   u   potpunosti   nezaštićeni   od nedozvoljenih   uticaja   i   degradira   tužilačku   samostalnost.

Zbog toga ukoliko nije spreman da stane u zaštitu svojih kolega tužilaca koji su ga izabrali kao člana DVT , Više javno tužilaštvo u Beogradu smatra da bi ostavka Milana Tkalca bila moralni čin.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading