MOŽE I UNAPRED Poznati imunolog prof. dr Borislav Kamenov otkriva šokantne stvari u razgovoru za Alo: Izmerite vitamin D da otkrijete hoće li vas korona ubiti
Printscreen

 

Svako od nas može sa velikom dozom verovatnoće da zna da li će, ukoliko se inficira kovidom 19, imati težu ili lakšu sliku, tvrdi za Alo! poznati imunolog prof. dr Borislav Kamenov. Caka je jednostavna: proverite nivo vitamina D u organizmu i znaćete na čemu ste.

Kako nam objašnjava stručnjak, bez vitamina D u velikim količinama organizam ne može da se brani od korone:

- Svako treba da proveri nivo vitamina D. Ako je nizak, i imunitet je nizak i slab. Nije dovoljno da nivo bude iznad donje granice, treba da bude najmanje na sredini.

TROVANJE HRANOM

Međutim, kako Kamenov otkriva, ključna stvar kod korone je i trovanje hranom.

- Ko se truje hranom, taj je podložan kovidu. To važi za sve viruse. Vi vidite da najčešće umiru osobe sa metaboličkim bolestima, ko ima šećer, ko je gojazan, ko se truje hranom, taj umire - navodi prof. Kamenov, i dodaje:

- Svako mora da se pozabavi stanjem svog imuniteta. Obratite pažnju na signale: nadimanje stomaka, gasovi, osećaj kamena u stomaku čim se nešto pojede, umor, teško penjanje uz stepenice, obložen jezik, crveni dlanovi, podočnjaci... Sve su to znaci metaboličkog poremećaja, koji je u suštini imunološki. Za odbranu od takvog virusa treba da imate dobar prirodni imunitet i dobar metabolizam, bez toga nema odbrane od kovida.

Naš sagovornik otkriva da je D vitamin glavni u uklanjanju otrova i eliminaciji virusa. 

- Na prvoj liniji odbrane, on je graničar. Ako imate dobre graničare, niko vam ne upada u zemlju i vi ste bezbedni, a ako imate neke koji spavaju, onda, naravno, posle toga imate revoluciju - slikovito opisuje Kamenov.

Međutim, kako profesor kaže, ključna je kombinacija i dodaje:

- U svakom mesecu koji u svom nazivu ima slovo R treba da se uzima vitamin D, tada uglavnom svi imaju nedostatak. On se ne crpi iz hrane, crpi se od sunca. Ima vitamina D2 u hrani, ali to nije to, mi ovde pričamo o D3 vitaminu. Ima ga malo kod riba iz severnih mora, međutim, kod nas se ta vrsta hrane slabo konzumira. 

PREPORUČENA DOZA

Na pitanje kolika je preporučena dnevna količina vitamina D kada hoćemo da podignemo njegov nivo u organizmu ili ga uzimamo preventivno, profesor odgovara:

- Prvo da kažem da je važno da, kad proverite nivo vitamina D i počnete da ga uzimate, za mesec-dva treba ponovo da ga iskontrolišete. Potrebno je vreme da se poveća nivo. Ako na ponovnim analizama D-vitamin bude u redu, treba da se nastavi sa istim količinama jer, čim prekinete, on ponovo počne da pada. Moja preporuka je za decu i tinejdžere 2.000-3.000 jedinica dnevno, za mlade i ljude srednjih godina 5.000, a za stare 10.000 najmanje. Naravno, ko se ne truje hranom, ko se sunča dosta, on ne mora da uzima toliko, sve je vrlo individualno. 

Vitamin D preventivno treba piti u svim mesecima koji imaju slovo R u nazivu

Pomažu samo velike količine 

Profesora smo pitali i koliko vitamina D treba da uzimaju oni koji se zaraze kovidom 19?

- Jako velika koncentracija. Male doze vitamina D nemaju nikakvog smisla kad je reč o pacijentu sa teškom kliničkom slikom. Na hiljade primera sam imao i na njima pokazao da velike količine mogu i te kako da pomognu, pacijent će se brže i izvesnije oporaviti, a i mnogo su manje šanse da dođe do postkovid sindroma. Uz to, moram da naglasim da nisam protivnik vakcinacije, naprotiv. I to mi je važno da se zna - ističe Kamenov.

Simptomi poremećaja metabolizma i imuniteta

- Nadimanje stomaka

- Gasovi

- Osećaj da je kamen u stomaku čim se nešto pojede

- Umor

- Teško penjanje uz stepenice

- Obložen jezik

- Crveni dlanovi

- Podočnjaci

Crno na belo: dete spaseno za dan

Profesor Kamenov kaže da je imao dosta slučajeva u kojima je potvrdio da davanje velikih količina vitamina D može i te kako da popravi stanje pacijenta. Za Alo! navodi jedan od njih:

- Jedna medicinska sestra iz Kliničkog centra pitala me je šta da radi za dete koje je dobilo koronu sa teškom slikom, interleukin 6 je bio čak 1.000. Rekao sam joj da mora uzimati velike doze. Prvi dan 400.000, drugi dan 200.000 jedinica D-vitamina. Nakon samo jednog dana ponovo je meren interleukin 6 i - neverovatno - sa 1.000 je spao na samo šest.

Kako se meri nivo vitamina D

- Vađenjem krvi iz vene

- Posebna priprema nije potrebna

- Poželjno da ne bude neposredno posle obroka

- Izdavanje rezultata: 24 sata

Vrednosti vitamina D

* nanograma po mililitru

** cena u privatnim laboratorijama je oko 2.000 dinara

<5 ozbiljan nedostatak

5-10 nedostatak

20-30 granična vrednost

30-60 optimalna vrednost

>150 rizik da prouzrokuje probleme

Šta je radio Kamenov

- Doktor medicinskih nauka iz oblasti imunologije i eksperimentalne hematologije

- Profesor pedijatrije na Medicinskom fakultetu u Nišu

- Direktor Kliničkog centra Niš

- Direktor i načelnik odeljenja za imunologiju dečje klinike KC

- Konsultant na različitim klinikama KC u Nišu

- Učesnik raznih studija u inostranstvu (najviše Kanada)

BONUS VIDEO:

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Blago

29.10.2021 11:00

Veliki doktor,veliki čovek.Spasio mi je dete 2018.kada u KC Niš 'nisu znali' da prepoznaju problem,uput za Bg ne daju,dete je loše i samo nas šetaju od specijaliste do specijaliste.Prof Kamenov je prepoznao problem i rešio za par dana.VELIKI STRUČNJAK