BRNABIĆ I ROT O NASTAVKU SARADNJE Podrška Nemačke na evropskom putu je od izuzetnog značaja
TANJUG/ DRAGAN KUJUDZIC

Premijerka Ana Brnabić je zahvalila gošći što će sutra posetiti Kragujevac u kojem se obeležava 80 godina od kada su nemačke okupacione snage ubile više hiljade civila, među kojima i đake Kragujevačke gimnazije.

Rot je rekla da u posetu tom gradu odlazi sa porukom da se tako nešto više nikada ne ponovi i da bi naglasila značaj zajedničkog sećanja.

Premijerka je istakla da je jedan od dva glavna prioriteta vlade koju vodi, osim vladavine prava, zelena agenda i da je, u vezi sa tim, posebno zadovoljna dosadašnjom saradnjom sa Nemačkom na projektima u oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

Nemačka je, dodala je premijerka, jedan od glavnih ekonomskih partnera Srbije i jedan od najvećih investitora u srpsku privredu - najvažniji bilateralni donator i prvi spoljnotrgovinski partner.

Prema njenim rečima podrška Nemačke na evropskom putu je od izuzetnog značaja, posebno kada je reč o otvaranju dva nova klastera, što se uskoro očekuje.

Predsednica vlade je sagovornici prenela da je Srbija učinila napredak u oblasti vladavine prava, što je potvrdila i Evropska komisija u svom izveštaju, kao i da je lično posvećena radu u oblasti bezbednosti novinara i slobodi medija.

Klaudija Rot je ukazala da su tokom pandemije u Nemačkoj prioriteti stavljeni na imunizaciju stanovništva i zdravlje ljudi, ali da je takođe uverena da će zelena agenda ostati visoko na lestvici i vladi koja treba uskoro da bude formirana, a premijerka ukazala da se u Srbiji jednaka pažnja poklanja kako zelenoj energetskoj tranzicijii tako i zaštiti životne sredine.

 

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading