TURSKA I AMERIKA PRITISKAJU DRŽAVE DA PRIZNAJU KOSOVO Srbija ima spreman odgovor!
Alo/ Ilustracija

Iza najave Turske da započinje posao na povećanju broja zemalja koje će priznati nezavisno Kosovo krije se ambicija Ankare da pojača poziciju na Balkanu, ali i namera turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da vrati bliskost u tursko-američkim odnosima. Uprkos rešenosti Erdogana da lobiranjem pogura kosovsku državnost, uticaj Turske mogao bi biti ograničen, pogotovo u pet država EU koje čvrsto stoje protiv nezavisnosti Kosova, kao i u svetu nesvrstanih, ocenjuju sagovornici.

Nudi se Bajdenu

Bivši diplomata Milisav Paić kaže da dometi Turske ne mogu biti veliki, jer mnoge zemlje pokazuju rezervu prema Erdoganovim ambicijama.

- Ovaj manevar je nesumnjivo skopčan s inicijativom Vašingtona. Bajdenova administracija je krenula da pritiska zemlje da priznaju kosovsku nezavisnost, jer je to postavljeno kao geostrateški cilj Vašingtona. Erdogan se sada praktično nudi Bajdenu i na pitanju Kosova nalazi dodatni razlog da poboljša odnose sa SAD. Naravno, Turska želi da ojača svoju poziciju na Balkanu i odavno pokazuje da ima interese na ovim prostorima. Stav protiv vitalnih interesa Srbije sasvim sigurno će baciti senku na srpsko-turske odnose, makar u smislu ugroženog međusobnog poverenja - objašnjava sagovornik.

On procenjuje da turska ofanziva neće imati snagu da promeni stav nesvrstanih zemalja, koje se protive nezavisnom Kosovu, kao ni stav pet članica EU.

- Tih pet država nema mnogo manevarskog prostora, jer ne žele da KiM postane presedan za secesionizam u njihovim zemljama - napominje Paić.

Bez zaokreta

Ni potpredsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić ne očekuje zaokrete u EU.

- Pozicija Grčke u vezi s priznanjem Kosova ostaje nepromenjena, iako je dobro poznato da je Grčka postepeno normalizovala odnose s Kosovom u mnogim oblastima i uspostavila saradnju na raznim poljima. Nikakve nagle promene ni zaokreti u grčkom stavu prema nezavisnosti Kosova ne bi trebalo da se dese pre postizanja sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine. Uticaj Turske kao velike regionalne sile je nesporan, ali ipak ne i jedini među islamskim svetom, u kome se prepliću interesi i drugih moćnih islamskih zemalja, od kojih mnoge nisu priznale Kosovo - napominje ona.

Ako neko prizna, i mi krećemo u kampanju

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je juče da će, ukoliko bilo koja zemlja donese odluku o priznanju nezavisnosti Kosova, Beograd krenuti u kampanju za povlačenje priznanja.

Na pitanje kako će Srbija reagovati ako Priština krene u kampanju za priznavanje, koju je najavio turski predsednik, a u svetlu sporazuma iz Vašingtona, Vučić je odgovorio:

- To vam traje do septembra meseca. Ako bilo ko donese odluku o priznanju nezavisnosti Kosova, istog trenutka mi krećemo u kampanju povlačenja priznanja.

Vučić je dodao da poštuje turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, da želimo najbolje odnose sa Turskom, ali da imamo svoju zemlju, svoje interese i da ćemo se u skladu s tim interesima i ponašati.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Milica

23.07.2021 07:59

Jel to beše ona ista Turska sa kojom smo prijatelji, i sa kojom ćemo uvesti ulazak u zemlju bez pasoša?