LOŠE VESTI IZ AMERIKE Srđa Trifković upozorio - To je samo šifra!
Foto: Ilustracija

„Drastični primer je tekst Roberta Kejgana, supruga Viktorije Nuland, koja je svojevremeno delila kolačiće u Ukrajini. U tekstu koji je objavio u časopisu „Forin afers“ u broju iz marta, Kejgan kaže da Amerika mora da nastavi da odgovara svojim globalnim obavezama shodno potrebi da se očuva na pravilima na kojima je zasnovan međunarodni poredak, a to je samo šifra za globalnu hegemoniju“, rekao je Srđa Trifković.

Diplomata Živadin Jovanović, nekadašnji ministar spoljnih poslova SRJ, kaže da je slučaj Avganistana ilustracija bahatog ponašanja SAD i NATO-a na globalnom planu, koji gaze osnovne principe međunarodnih odnosa.

„Dve godine pre intervencije u Avganistanu, NATO je pogazio povelju UN bombardujući Jugoslaviju. A ovo nije ni početak ni kraj tih haotičnih situacija u međunarodnim odnosima i otud i velika zabrinutost. Amerikanci se na globalnom planu pa i u slučaju Avganistana ponašaju kao piromani koji se nude kao vatrogasci, proizvode neprijatelje, na taj način proizvode strah a onda uplašenima nude zaštitu“, objašnjava Jovanović.

Haos koji Amerikanci ostavljaju, dodaje Jovanović, preliće se širom sveta i biti inkubator za ekstremizam, jer je svet danas globalno selo.

„Posledice američke intervencije u Avganistanu su razoreno društvo, podeljena plemena, prelivanje nestabilnosti, milijarde dolara utrošene na oružje i vojne operacije umesto da je utrošeno na razvoj Avganistana. Takođe su razoreni nacionalni identiteti i kulture jer sa takvim dugotrajnim ratovima ne uništava se samo ekonomija i vojni potencijali nego i društvo i moral“, nabraja Jovanović.

Živadin Jovanović upozorava da će se intenziviranje trgovine drogom odraziti i na Balkan, te da će takođe izvesno doći do jačanje ekstremizma i širenja organizovanog kriminala.

- U BiH imamo mesta koja kontrolišu mudžahedini a ne Sarajevo. Sigurno da će svi oni doživeti ovaj američki poraz kao ohrabrenje i podsticaj, kako u ljudstvu i kapitalu tako i u svemu drugome - zaključuje Jovanović.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading