Policija
Tanjug/Dimitrije Goll

 

Policija

Tanjug/Dimitrije Goll

Policija, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Povezanost narko-kartela u Južnoj Americi sa brojnim krijumčarima sa Balkana, uključujući Srbe i Crnogorce, postala je "jača" sredinom devedesetih godina. To je period kada je srpska mafija počela sa formiranjem međunarodnih grupa za transport velikih pošiljki droge, bežeći iz tadašnje Jugoslavije posle mafijaških ubistava koje su imale potpis državne bezbednosti.

Pročitajte još:

Posle zasluga za državu, većina njih se sklonila upravo u Južnu Ameriku, gde je krenula s novim poslom - organizacijom šverca kokaina do Evrope. Upravo je i jedan krak "Grupe Amerika".

Početak angažovanja naših kriminalaca u Južnoj Americi vezuje se za poslove mule, kurira i telohranitelja narko-dilera i bosova i ubrzo su postali provereni kadar. Oni koji nisu poštovali lokalne mafijaške zakone, ubrzo bi bili likvidirani.

Preporučujemo još:

U međuvremenu, razvili su grupu dilera kokaina koji su je kupovali od Peruanaca, Kolumbijaca ili Bolivijanaca koji ga uzgajaju i pakuju za transport. Zatim se postaraju da do Španije, Holandije ili Grčke paketi stignu preko luka Južne Amerike ili direktno do luka ovih zemalja.

Jedan od finansijera međunarodne bande koja je krijumčarila drogu iz Latinske Amerike u Evropu, je i jedan od vođa "Grupe Amerika" Zoran Jakšić (57) koji je uhapšen jula 2016. godine. On je pred peruanskim sudom u Limi osuđen na 20 godina zatvora. Jakšić je još od 2008. godine optuživan da je šef organizacije koja je krijumčarila tečni kokain u Evropu morskim putem. On je i pre toga hapšen, 2009. godine u Madridu, međutim, ubrzo je pušten.

Policija, udes

Alo!/Marko Metlaš

Policija, Foto: Alo!/Marko Metlaš

Naša mafija je deo veće strukture i rfade za mnogo jače igrače. Naši kriminalci su uglavnom organizatori brodova, zaduženi da se pronađu kuriri... Srbi su uglavnom „vojnici“ u piramidalnom lancu, obični izvršioci, ali i sa određenom autonomijom.

Srbi organizuju prevoz kokaina prvo u kamionima, a zatim se paketi droge pakuju u kontejnere na prekookeanaskim brodovima koji isplovljavaju iz luka Južne Amerike u Evropu.