BANDA IZ PRIŠTINE NE ZNA GDE BIJE Sporazumi čekaju potpise - nastao totalni haos!
Foto: EPA/EPA/VALDRIN XHEMAJ

Vladajuće i opozicione stranke međusobno se optužuju za političke prepreke, dok su posmatrači skupštinskog rada ocenili da je ponašanje poslanika neodgovorno prema građanima.

Već mesecima, skupština nije ratifikovala nekoliko međunarodnih sporazuma, čija vrednost sada premašuje 300 miliona evra.

Projekat koji bi omogućio jačanje i ulaganje u kapacitete „KRU Prištine“ i drugih regionalnih vodoprivrednih kompanija, zavisi od međunarodnog sporazuma između tzv. vlade Kosova i Švajcarske, ali njegova ratifikacija već mesecima stagnira u parlamentu zbog političkih neslaganja.

Ratifikacija još 11 sporazuma, od kojih su tri čekala još od juna i oktobra prošle godine, zahteva glasove dve trećine poslanika. Demokratska partija tzv. Kosova (DPK) je saopštila da neće učestvovati u glasanju o tim sporazumima. Iako vladajuća stranka Samoopredeljenje, zajedno sa Demokratskim savezom (DSK) i Alijansom za budućnost tzv. Kosova (ABK), ima dovoljno glasova za odobrenje sporazuma, nedostaje im potrebnih 80 poslanika u skupštinskoj sali za ratifikaciju.

Među sporazumima koji čekaju na ratifikaciju je i program za solarne energije, koji ima za cilj izgradnju solarne fotonaponske elektrane kapaciteta do 100 megavata godišnje.

Vlada je odobrila još dva međunarodna sporazuma vredna oko 180 miliona evra, koji će takođe biti predloženi za usvajanje.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading