Parastos u Kosovskoj Mitrovici povodom martovskog pogroma
Foto: Alo/Alo

U pristustvu nekoliko desetina građana odata je počast nastradalim sugrađanima koji su ubijeni 17.marta 2004. godine, a povodom godišnjice martovskog pogroma služen je parastos pored spomenika „Beli Anđeo“, koji se nalazi u blizini mosta i na kom su ispisana imena nastradalih tokom Nato bombardovanja bivše Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine.

Predsednik PO Kosovske Mitrovice Ivan Zaporožac obraćajući se okupljenim građanima istakao je današnji dan tužan za sve građane na Kosovu i da srpski narod pamti sve ono što se desilo tokom martovskog pogroma.

 

„Jednim lažnim scenarijom 17. marta 200. godine krenuo je progon i pogrom srpskog naroda na čitavom Kosovu i Metohiji. Tada su stradale nevine žrtve, proterano je 4.000 Srba sa svojih ognjišta, uništeno je oko 900 kuća, uništeno i oskrnavljeno 39 crkava i manastira i oko 1.000 srpskih kuća. Ono što mi danas kao i svake godine hoćemo da kažemo i poručimo je da je srpski narod je na ovim prostorima stradao vekovim, bio progonjen i bio žrtva svakoga ko je kroz ovu zemlju prolazio, ali je srpski narod uspeo da ostane i opstane na ovim prostorima. Tako i današnjim danom, i svim narednim danima poručujemo da ćemo ostati i opstati i da ćemo pamtiti sve a da će naš narod ovde živeti“, rekao je Zaporožac.

Pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Igor Popović rekao je da je lažni narativ albanskih političara i medijska manipulacija bila povod za napad na sve što je srpsko na Kosovu.

„To je poslužilo kao povod da se protera srpski narod sa Kosova i Metohije. I danas vidimo da albanska politička scena u Prištini i dalje ponavlja taj narativ iako je istraga Unmika utvrdila kako su deca nastradala i dalje režim tvrdi da je to učinjeno namerno od strane srpskog naroda kao povod da se optuži srpski narod na severu i ostalim krajevima na Kosovu i Metohiji. Mi ćemo ovde opstati, srpski narod će nastaviti da se bori, Republika Srbija će nastaviti da podržava srpski narod na Kosovu i Metohiji a mi pozivamo da međunarodna zajednica pronađe odgovorne za martovski pogorm“, rekao je Popović.

Dragan Spasojević, čiji je otac Borivoje ubijen 17 marta, rekao je nakon polaganja venaca na mestu gde mu je otac ubijen da se i dvadeset godina kasnije nastavlja progon srpskog naroda na Kosovu.

„Prošlo je dvadeset godina, ali ideja etničkog ćišćenja Srba sa ovig prostora još uvek traje i čini se da je sada još jači intenzitet jer se tada to nasilje ispoljavalo na ulici dok se sada sprovodi institucionalno etničko čišćenje. Ovo je težak period za srpski narod na ovim prostorima i mi ćemo nastaviti da obeležavamo ove datume i da se kroz njih sećamo i poštujemo naše nevino nastradale“, kazao je Spasojević.

U martovskom pogromu koji se desio 17. marta 2004. godine prilikom nasilnih pokušaja Albanaca iz Južne Mitrovice da pređu glavni most na Ibru i obračunaju se sa Srbima nastradali su, tada 36-godišnja Jana Tučev, koja je ubijena na terasi svog doma i Borivoje Spasojević star 63 godine,  koji je ubijen u blizini svog stana.

Ubice dvoje Srba nikada nisu otkriveni.

U martovskom pogromu stradalo je 19 osoba srpske nacionalnosti.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading