pogrom
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

U nedelju 17. marta navršava se 20 godina od pogroma na Kosovu i Metohiji, a centralno obeležavanje na KiM biće upriličeno nizom manifestacija u Gračanici u Domu kulture Gračanica i Galeriji umetnosti Priština programom "Pogrom - nagrađeni zločin". 

Dve decenije od ovog stradanja biće obeležene i u Kosovskoj Mitrovici. Tog 17. i 18. marta 2004. godine stradalo je 19 osoba, više od 900 domova je spaljeno, dok je oko 4.000 Srba proterano, a uništeno i oskrnavljeno je 39 crkava, manastira, crkvišta i verskih obeležja, kao i grobalja i spomenika. 

Program, čiji su pokrovitelji Kancelarija za Kosovo i Metohiju, Ministarstvo kulture Republike Srbije i SG Priština koncipiran je kao svojevrsna nedelja sećanja na pogrom u okviru koje će se kroz izložbe fotografija i umetničkih slika, tribinu, projekciju filma, podizanje spomenika žrtvama i akademiju, sagledati razmere stradanja kojim su Srbi i njihova imovina bili izloženi uništavanju. 

U programu će učestvovati svedoci pogroma, umetnici, učenici i profesori, predstavnici Srpske pravoslavne crkve i zvaničnici državnih institucija. Program je počeo 11. marta tribinom "Pogrom 17. mart 2004. godine - nagrađeni zločin" i istoimenom izložbom fotografija, na kojoj su govorili direktor prof. dr Vladan Virijević sa Filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici, direktor Arhiva Kosova i Metohije Marko Marković, istoričar Stefan Radojković sa Instituta za političke studije. 

Učesnici tribine, sa naučne strane, pokušali su da odgovore na ključna pitanja uzroka, razmera i posledica martovskog pogroma, i ukazali na potrebu proučavanja jednog od najvećih zločina naše savremene istorije. Izložba fotografija, od kojih su neke obišle čitav svet, prikazuje fenomen zla i naugroženije tačka stradanja.

U sredu, 13. marta u Galeriji Doma kulture biće otvorena izložba slika koje su nastale na Koloniji "Jesen u Prizrenu" koja se održala deveti put u stradalom manastiru Svetih Arhangela u Prizrenu. Izložba je direktna podrška obnovi uništenog nasleđa i u kojoj umetnici svojim radom na terenu oživljavaju ključne duhovne i kulturne tačke na Kosovu i Metohiji. Učesnici kolonije bili su Nevena Kostić, Ivan Galjak, Miljana Drašković, Teodora Rakidžić, Milan Đurić, Šandor Šlajf, Marija Stanojlović.

U četvrtak 14. marta biće prikazan film "Mrak" reditelja Dušana Milića, čija je radnja smeštena u vreme martovskog Pogroma na Kosovu i Metohiji. Film govori o Milici koja sa majkom Vukicom i dedom Milutinom živi u planinskim zabitima KiM, na imanju okruženom gustom šumom i koja se svaku noć povlači u zabarakadiranu kuću, prestravljeni terorom koji dolazi iz šume. Film je priča o tome da nema materijalnih dokaza da se nešto loše događa, ali svake naredne noći njihov strah raste.

U nedelju 17. marta u 11 časova održaće se parastos u Manastiru Gračanica, praćen polaganjem belih ruža ispred instalacije "MISSING" u dvorištu Doma kulture Gračanica, a u 11.30 planirano je otkrivanje spomenika ubijenima u pogromu. Spomenik je rad akademskog vajara Branislava Ristića. Svečana akademija počeće u 12 sati i na njoj će učestvovati predstavnici Eparhije raško - prizrenske, Kancelarije za KiM Vlade Republike Srbije, načelnik kosovskog okruga, Ansambl Venac, Prizrenski bogoslovi, Hor muzičke škole "Stevan Mokranjac", Baletska škola Gračanica, kao i sami svedoci i učesnici u stradanju tokom pogroma - Dragana Stanojević, dr Dragan Perić i Novica Stolić. 

BONUS VIDEO

 


 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading