NEMAČKA STRAHUJE OD GODIŠNICE KRISTALNE NOĆI Ministarstvo unutrašnjih poslova izdalo upozorenje
Foto: Twitter/Printscreen/@BMVg_Bundeswehr

Nemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova strahuje da bi na predstojeću godišnjicu Кristalne noći, velikog jevrejskog pogroma u nacističkoj Nemačkoj koji se dogodio u noći između 9. i 10. novembra 1938. godine, moglo doći do napada na jevrejske institucije zbog eskalacije palestinsko-izraelskog sukoba, prenosi "Handelsblatt".
"
„Ne možemo isključiti propalestinske događaje, uključujući i one koji predstavljaju osuđivanje žrtava u vezi sa temom rata protiv Izraela“, rekao je predstavnik ministarstva.

„Mogu se desiti i nenajavljene demonstracije, zajedno sa srodnim zločinima kao što su uvrede, podsticanje na mržnju i oštećenje imovine ili izražavanje nezadovoljstva ispred izraelskih institucija“, dodao je on.

Prema rečima predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova, resor se svim sredstvima vladavine prava bori protiv „odvratnog antisemitizma“.

Кristalna noć, ili Noć slomljenog stakla, dogodila se u noći 10. novembra 1938. u Nemačkoj i Austriji i bila je prvi masovni čin fizičkog nasilja nacista nad Jevrejima. Više od 90 ljudi je ubijeno, 30 hiljada Jevreja je zarobljeno i poslato u koncentracione logore. Nacisti su ove događaje nazvali „Кristalna noć“ jer su ulice bile prepune polomljenih stakla sa jevrejskih izloga i izloga kuća. Noć pogroma smatra se početkom Holokausta, koji je ubio oko 6 miliona ljudi, prenosi ria.ru.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading