kosovska mitrovica
Foto: Tanjug/FOTO TANJUG/ DOPISNIK KIM/ bg

Novi albanski gradonačelnik Mitrovice doneo je rešenje kojim se zahteva da radnici institucija države Srbije, a koje se nalaze u zgradi Kancelarije za Kosovo i Metohiju u naselju Bošnjačka mahala, do danas napuste zgradu, jer navodno planiraju radove, iako je objekat građen sredstvima Vlade Srbije. Inspektori su rešenje predali zameniku predsednika Srpske liste Igoru Simiću 22. avgusta, a zahteva se da iz objekta izađu i zaposleni u Pokrajinskom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje, radnici Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga, Centra za socijalni rad iz Vučitrna, a u kojima je četrdesetak zaposlenih.

Za predstavnike našeg naroda u pokrajini vrlo je indikatvno što je takvo ultimativno rešenje doneto u danu kada se videlo da će premijer privremenih institucija Aljbin Kurti na skupu u Atini proći kao "bos po trnju". Na sastanku lidera regiona i predstavnika EU, Kijev i Atina potvrdili su da ostaju pri stavu o nepriznavanju lažne države, Kurti je bio skoro nevidljiv među ostalim zvanicama, pa s pravom strepe od njegovih osvetničkih poteza.

Aljbin Kurti

ARBEN LLAPASHTICA

 

 

- Ovo je očigledno početak daljeg maltretiranja građana, jer se na spisku objekata koje kosovske institucije smatraju svojim nalaze i zgrade u kojima su smešteni bolnica, dom zdravlja, škole, fakulteti, univerzitet - opomenuli su iz Srpske liste, nakon što je albanski gradonačelnih doneo rešenje koje je na štetu 95 odsto srpskog stanovništa u Mitrovici.

Ova pretnja je, kako su dodali iz Srpske liste, deo plana proterivanja svega srpskog sa Kosova i Metohije, oduzimanja prava na rad građanima, ali i i onemogućavanje pružanja usluga građanima svih nacionalnosti koji opstaju zahvaljujući podršci države Srbije preko nadležnih institucija, navode Novosti.

O nameri albanskog gradonačelnika Atića da zauzme prostorije Kancelarije za KiM u naselju Bošnjačka mahala, politički predstavnici Srba sa KiM obavestili su i međunarodne predstavnike, uz apel da zaustave akcije kojima se ugrožava mir na severu KiM i da spreče Kurtija i njegove poslušnike da proteraju Srbe sa Kosmeta. Oglasila se Ambasada SAD u Prištini, koja je saopštila da odluka lokalnih vlasti u Severnoj Mitrovici, da srpske institucije napuste zgradu u Bošnjačkoj mahali, nije doneta u koordinaciji sa međunarodnom zajednicom, niti u skladu sa njenim zahtevima za nepred uzimanje radnji koje bi mogle da eskaliraju situaciju.

Portparol Evropske unije Peter Stano poručio je juče da je EU zabrinuta zbog poslednjih odluka koje je donelo rukovodstvo opštine Severna Mitrovica u vezi sa prostorijama koje u zgradi u Bošnjačkoj mahali koristi nekoliko institucija pod srpskom upravom, navodeći da to ne doprinosi naporima za deeskalaciju tenzija.

Inače, Erden Atić, albanski gradonačelnik Severne Mitrovice, "osvojio" je vlast nakon vanrednih izbora koje su bojkotovali Srbi na severu KiM, a koji čine  oko 99 odsto stanovništva na ovom području.

Za Atića, koji je iz redova Kurtijevog Samoopredeljenja, glasalo je svega nekoliko stotina Albanaca iz naselja Suvi Do i Bošnjačka mahala, u kojem se i nalaze prostorije Kancelarije za KiM.

Petković: Krizu režira Priština

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković sastao se juče sa generalnim direktorom za Evropu u Kancelariji za spoljne poslove, Komonvelt i razvoj Velike Britanije Piterom Vilsonom, a sastanku je prisustvovao i britanski ambasador u Srbiji Edvard Ferguson. Petković je ukazao na konstantno institucionalno, političko i fizičko nasilje koje nad Srbima u pokrajini sprovodi Kurtijev režim.

- Kriza u pokrajini, posebno na severu KiM režira se u Prištini, a kulminirala je postavljanjem nelegalnih i nelegitimnih gradonačelnika i pripadnika specijalne policije u srpskim opštinama na severu KiM, što je postalo pretnja miru i stabilnosti u celom regionu - istakao je Petković.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading