Albanci beže sa KiM
Foto: Profimedia/Profimedia

Naime, osim što ih je zadesio masovni egzodus građana, najviše im odlaze lekari, nastavnici, građevinci, a počeli su da beže i učenici, vizna liberalizacija im je uticala i na pad privrede, a ugrožen im je ugostititeljski sektor.   

Nakon vizne liberalizacije kafići i restorani na tzv. Kosovu sve su prazniji, promet sve manji, a ekonomisti očekuju da će odlazak građana u inostranstvo najviše da se odrazi u ugostiteljskom sektoru, piše Nacional, a prenosi portal Kosovo onlajn.

Biznismen i vlasnik kompanije "Meka Halal Food" Burim Piraj rekao je da je priliv albanskih turista u zemlјe Evropske unije uticao na pad maloprodaje, kao i na pad posla u gastronomskom sektoru.

Profesor ekonomije Baškim Mustafa je u razgovoru za Nacional objasnio ekonomski uticaj odlaska građana u inostranstvo. On je rekao da to direktno utiče na privrednu aktivnost privrednih subjekata, pre svega gastronomskih, jer će građani svoj novac trošiti u inostranstvu.

Ono što Albanci žele da sakriju jeste da ogromna većina građana ne koristi viznu liberalizaciju za turistička putovanja, već idu sa željom da pobegnu sa tzv. Kosova.  

Inače, Nacional se bavi i brojem građana koji su napustili tzv. Kosovo nakon vizne liberalizacije. Prema podacima Međunarodnog aerodroma Priština, broj putnika posle liberalizacije viza je veoma visok.

Portparolka Valentina Gara saopštila je da je u decembru 2023. godine otputovalo 266.498 putnika, dok je u januaru, nakon liberalizacije viza, otputovalo 287.205 putnika ili prema njenim rečima, 21,9 odsto više nego u istom mesecu prošle godine.

- Decembar 2023. 266.498 putnika, januar 2024. 287.205 ili 21,9 odsto više nego u januaru 2023 - rekla je ona.

Ono što je jako bitno istaći jeste da u ovaj broj ne ulaze podaci sa putovanja građana drugim prevoznim sredstvima.

Da Albanci ne koriste viznu liberalizaciju samo za turistička putovanja, pokazuju i podaci istraživanja po kojima oko 70 odsto mladih želi da pobegne iz lažne države.

Njih 36,7 odsto redovno razmišlja o emigraciji radi mogućnosti zapošljavanja, što ukazuje na snažnu želju ili potrebu da nađu posao van tzv. Kosova, prenosi portal Kosovo onlajn.

Takođe, još 35 odsto povremeno razmišlja o ovom potezu u zavisnosti od izgleda za zapošljavanje.

Alo! je pisao da je 600 nastavnika zatražilo neplaćeno odsustvo kako bi otišli. Da je situacija na tzv. Kosovu sve dramatičnija pokazuju i podaci da su stopama svojih učitelja krenuli i učenici koji odlaze.

Naime, kako pišu albanski mediji u Uroševcu je 54 učenika zatražilo da prekine školovanje kako bi sa porodicama napustili lažnu državu, piše Demokracija, napominjući da to izaziva uznemirenost u obrazovnom sistemu.

BONUS VIDEO:

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Davor

27.02.2024 14:21

Od 1999g do danas za Šiptare niko nije više uradio od Ace Srbina.