Albanci na Prištinskom aerodromu
Foto: Alo/Profimedia

Ovim istraživanjem obuhvaćeni su mladi od 15 do 29 godina iz navedenih opština, koji ne studiraju i nisu u radnom odnosu.

Njih 36,7 odsto redovno razmišlja o emigraciji radi mogućnosti zapošljavanja, što ukazuje na snažnu želju ili potrebu da nađu posao van tzv. Kosova, prenosi portal Kosovo onlajn.

Takođe, još 35 odsto povremeno razmišlja o ovom potezu u zavisnosti od izgleda za zapošljavanje.

U međuvremenu, 28,3 odsto uopšte ne razmišlja o odlasku, potencijalno zbog jačih veza sa domovinom ili većeg poverenja u lokalne prilike.

Podsetimo, početkom godine došlo je do liberalizacije viza za građane lažne države Kosovo, a od tada je 600 nastavnika zatražilo neplaćeno odsustvo kako bi otišli.

Da je situacija na tzv. Kosovu sve dramatičnija, pokazuju i podaci da su stopama svojih učitelja krenuli i učenici.

Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva, poručio je za Alo! da je Aljbin Kurti pretvorio tzv. Kosovo u tamni vilajet Evrope.

- Zaslepljenost nacionalističkom ideologijom dovela je do velike nestabilnosti, svakodnevnih napada i pritisaka na srpski narod, ali se na ekonomskom planu apsolutno odrazilo i na same Albance koji beže od bede i nemogućnosti da normalno žive. Tzv. Kosovo ne bi moglo ni dana da izdrži bez inostrane pomoći, a političari koji ga vode nisu dorasli zadatku da naprave ambijent za kvalitetan život građana. Ekstremistu Kurtija to ni ne zanima, već je umislio da je on ujedinitelj Albanaca, kojih isto tako ima sve manje, dok on realizuje svoje nerealne i sulude političke ciljeve i ideologiju - istakao je on, i dodao:

- Kao i na mnogim mestima u svetu, kriza liderstva izaziva nestabilnost i ima pogubne posledice po narod, a u ovom slučaju s Kurtijem po ceo region.

BONUS VIDEO:

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading