ukrcavanje
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock/fizkes

Da je situacija na tzv. Kosovu sve dramatičnija pokazuju i podaci da su stopama svojih učitelja krenuli i učenici koji odlaze.

Naime, kako pišu albanski mediji u Uroševcu je 54 učenika zatražilo da prekine školovanje kako bi sa porodicama napustili lažnu državu, piše Demokracija, napominjući da to izaziva uznemirenost u obrazovnom sistemu.

Direktor obrazovanja u opštini Uroševac Afrim Labjani kazao je da je to veliki broj, te da se mora pratiti situacija, prenosi portal Kosovo onlajn.

- Mi nismo ti koji mogu to da zaustave, ali uz sve to moramo biti oprezni da bismo videli kako da se ponašamo u tim školama, pogotovo tamo gde je mali broj đaka. Ako imamo đake koji napuštaju škole, onda se veruje da će broj učenika u tim školama još više pasti i da bi te škole mogle biti ugrožene – rekao je Labjani, a preneo portal Kosovo onlajn.

Prema pisanju tog portala, zbog malog broja učenika u ovoj školskoj godini zatvorena je škola u selu Grlica u opštini Uroševac.

Podsetimo, Alo! je pisao da se krajem januara oglasio Ujedinjeni sindikat obrazovanja, nauke i kulture tzv. Kosova i izrazio zabrinutost što je 600 nastavnika zatražilo neplaćeno odsustvo kako bi napustili lažnu državu.

Iz Instituta EdGard su pokušali da smire situaciju, te su poručili da ovo neplaćeno odsustvo ne mora biti direktno vezano za emigraciju nastavnog kadra.

Međutim, potpredsednica Ujedinjenog sindikata Vjolca Šalja rekla je tada da se pre početka školske 2023-2024. godine prijavilo više od 300 nastavnika za neplaćemo odsustvo u opštinskim direkcijama za obrazovanje, preneo je portal Kosovo onlajn.

Prema njenim rečima, većina njih je uzela ovaj odmor sa namerom da napuste lažnu državu i odu u različite zemlje Evrope, a taj broj se povećao nakon liberalizacije viza.

U drugom polugodištu školske 2023/24. godine, skoro 600 nastavnika je zatražilo neplaćeno odsustvo.

BONUS VIDEO:

 

@alo_portal ORLIĆ U RINGU Đilas je preprodavac magle, hvali se da je švercovao šunku #alo #alodnevnenovine #alonovine #fypシ #fypシ゚viral #foryoupage #fyp ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading