JEZIVO Naser Orić bi ponovo da proliva srpsku krv
EPA/FEHIM DEMIR

Ratni komandant takozvane Armije BiH u Srebrenici Naser Orić, čiji koljači su pobili na hiljade Srba, izgleda se uželeo ratovanja, te ponovo preti oružanim sukobima i novim krvoprolićem.

U Nezuku je u nedelju održana proslava 28 godina od proboja 28. divizije tzv. Armije RBiH i tom prilikom obratio se i Orić lično, koji je na kraju govora rekao: „Na Drini je sve počelo, na Drini će se sve i završiti. Mi Podrinjci smo rođeni ili da umremo ili da pobedimo, ako Bog da pobedićemo“.

Na ovu stravičnu izjavu reagovao je Branimir Kojić, predsednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila koji je naveo da je jasno da je Orić vrlo svesno zapretio novim krvavim sukobima. On je istakao i da je zastrašujuće što su u prvom redu na tom događaju sedeli potpredsednik Republike Srpske Ćamil Duraković i zamenik načelnika opštine Srebrenica Hamdija Fejzić.

- Obojica su sa oduševljenjem aplaudirali ovim izgovorenim pretnjama, što je, svakako, za osudu. Tražimo od nadležnih da ih sankcionišu - poručio je Kojić.

I Duraković i Fejzić, istakao je Kojić, primaju platu iz budžeta Republike Srpske, a podržavaju ideju o novim sukobima i aplaudiraju Oriću.

- Ako Orić misli da će pričom o svojoj nevinosti ućutkati mnoge, poručujemo mu da ćemo svaki dan pričati koliki je on monstrum. U Hagu je optužen, ali znamo da je sve učinjeno da optužba ne bude potpuna kako bi ga lakše oslobodili, takođe znamo da sud nije želeo da pozove dva možda ključna svedoka, novinare „Vašington posta“ Džona Pomfreta i „Toronto stara“ Bila Šilera, dok je na Sudu BiH predstava od suđenja tekla tako da je on vrlo otvoreno pretio i tužiocu Janjiću. Znamo i da su mnogi promenili iskaze zbog pretnji i ucena koje je Orić sa svojim satelitima izvršio nad svedocima, dok su mnogi i odustali od svedočenja - naveo je Kojić.

Podsetio je da je skoro i optuženi komandant 5. korpusa Atif Dudaković upućivao pretnje ratom, što jasno govori da muslimani ne žele mir, konstantno zveckaju oružjem i prete, na šta bi Sud i Tužilaštvo morali da reaguju, a MUP Republike Srpske da podigne bezbednost na najviši mogući nivo.

- Oriću i njegovim sledbenicima poručujemo da ne želimo rat, ali isto tako mu poručujemo da nećemo dozvoliti da nas kolju kao '92. i '93. godine. Znamo sa kim imamo posla i te njegove pretnje nas neće uplašiti niti ućutkati. Govorićemo dok smo živi istinu, a istina njega boli jer se boji robije. On je kukavica, što je dokazao i kada je pobegao iz Srebrenice i ostavio svoj narod, a sada se predstavlja kao neki heroj - zaključio je Kojić, prenela je Srna.

Njegove zveri klale i decu u kolevci

Ova jeziva pretnja izrečena je samo par dana nakon što su Srbi u Bratuncu davali pomen povodom 31. godišnjice i oplakivali svoje žrtve koje su  koljači Nasera Orića i drugih komandanata Armije BiH u julu 1992. zverski ubili. Masakr Srba u Bratuncu i okolnim mestima tog 12. jula kada su muslimanske snage iz Srebrenice upale u veći broj srpskih sela i ubile bukvalno sve što je moglo da hoda, ali i decu u kolevkama, nažalost, samo je poslednji strašan zločin u julskom nizu te godine.

Nikada nije kažnjen

Na dan 12. jula ubijeno je 69 Srba, a tokom rata njih čak 3.627. Za sve te zločine osuđeno je samo četvoro ljudi, i to na 29 godina zatvora, a Orić nikada nije kažnjen, uprkos neoborivim dokazima.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading