HITNA SEDNICA U ŠTRPCU Rukovodstvo opštine: Cilj upada ROSU i to na dan slave je očito zastrašivanje (FOTO,VIDEO)
Kosovo online

"Posebno zabrinjava činjenica da je akcija sprovedena na seosku slavu, na veliki praznik Svetog Jovana kada veliki broj građana odlazi u crkvu", ocenilo je opštinsko rukovodstvo na hitno sazvanom sastanku.

Rukovodstvo podseća da su slične akcije sprovedene i u vreme Svetog Nikole 2021. godine, Badnjeg dana 2022. godine i 16. marta uoči sećanja na Pogrom.


Sprovođenje ovakvih akcija i veliko prisustvo Policije Kosova ne samo da unosi nemir već i veliko nepoverenje u same institucije koje sprovode akcije, smatra rukovodstvo opštine i ističe da dodatno zabrinjava što se u sudskom nalogu govori o špijunaži, ilegalnim kamerama i strukturama.

Naglašavaju da je jasno da ni slovo od toga nije istina i da je kamere ugradila Opština koja radi i funkcioniše po kosovskim zakonima.

"Nalogom, na određeni način se tvrdi da je Opština Štrpce koja funkcioniše po zakonima Kosova ilegalna", navodi lokalno rukovodstvo na čelu sa Jevtićem.

Dodaju i da nakon poslednje sednice SO Štrpce, gde je izglasana inicijativa o omogućavanju rada Privremenog organa Štrpca, današnji upad u tu instituciju sa nalogom da se trajno zatvori vide kao potvrdu da je čitava akcija sa političkom pozadinom uperena protiv interesa građana opštine Štrpce i same Opštine kao institucije.

Pozvali su još jednom Prištinu da se prestane sa svakim vidom pritiska na građane Štrpca, a međunarodne institucije da reaguju i zaštite upravo pravo na miran život građana Štrpca.

U cilju pune transparetnosti rukovodsto opoštine želi da obavesti javnost da je na teritoriji opštine Štrpce, u selima Drajkovce, Štrpce i Jažince, u skladu sa zakonskim procedurama ugrađen video nadzor i to u tri navrata 2013, 2016. i 2017.

"U jednom saobraćajnom incidentu, početkom 2014. godine, došlo je do oštećenja i pokidani su kablovi video nadzora na stubovima u Štrpcu. Od tog trenutka kamere nisu bile u funkciji. O samom incidentu obaveštena je i Policija Kosova", navelo je rukovodstvo opštine.

Naglasili su da je policija nekoliko puta ove godine tražila informacije vezano za kamere, pregledala server i uverila se da video nadzor ne radi.

Zbog svega toga, kako navode, rukovodstvo Opštine jutrošnju akciju Policije Kosova po nalogu Suda i Tužilaštva u Uroševcu, vidi kao još jedan vid pritiska na građane opštine Štrpce u cilju zastrašivanja.

Više od 30 pripadnika Rosu upalo je rano jutros u Štrpce pod punom opremom s ciljem novog zastrašivanja i maltretiranja Srba u ovoj opštini, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

 

Specijalci Rosu raspoređeni su na više lokacija, blokirali su čitavu opštinu, upali su u osnovnu školu Šarski odred na Brezovici, u objekat pošte u selu Drajkovce, upali su i pretresali zgradu Privremenog organa odakle iznose svu dokumentaciju i kompjutere, upali su u zgradu TV Herc, jedine televizije na srpskom jeziku u Štrpcu, penju se po banderama odakle skidaju nadzorne kamere koje ne rade više godina.

"Oni su ponovo izabrali da u Štrpce upadnu baš na veliki praznik, s obzirom da je danas seoska slava sveti Jovan i veliki vašar u Štrpcu kada se okuplja veliki broj meštana, a isto su učinili i prilikom prethodnih upada u ovu srpsku sredinu", stoji u saopštenju Kancelarije za KiM.

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading