IZAZOV KOJI UBIJA Zbog OVOGA je stradao mali Đorđe u Rakovici: Igra koje se odvija na granici života i smrti (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

Desetogodišnjak Đorđe S. tek je trebalo da zakorači u život i svojim roditeljima donese brojne radosti. Ali, zbog besmislenog izazova na društvenoj mreži TikTok, njegovi otac i majka su u sobi svog deteta zatekli stravičan prizor

Tik Tok
Tik Tok , Foto: Shutterstock

Dok su roditelji bili u prodavnici nisu ni slutili šta se dešava u njihovom domu. U tom momentu maleni Đorđe je krenuo da pravi video klip na izazov "Blackout" ili "Chokinggame" i tragično okončao svoj život.

Đorđev slučaj nije usamljen u svetu. Mediji iz Italije već izveštavaju o smrti desetogodišnje devojčice sa Sicilije koja je tragično nastradala na isti način. Dojče vele prenosi informaciju da su italijanske vlasti u njihovom slučaju direktno uspostavili vezu između društvene mreže TikTok i tragičnog slučaja. Institucije koje se bave zaštitom podataka, odmah su pokrenule postupak za bolju kontrolu korisnika čije godine ne mogu da se verifikuju kako bi se deca zaštitila od opasnog izazova.

"Blackout" je opasan izazov koji se brzo raširio među mlađom populacijom, uglavnom decom, na TikToku a koji podrazumeva snimanje gušenja kaišom ili rukama dok se ne padne u nesvest, kako bi se osetili stanje neposredno pred smrt.

Namerno prekidanje dotoka vazduha može da izazove trajne posledice koje mogu upropastiti život. U velikom broju slučajeva, stres koji davljenje izaziva može kasnije da prouzrokuje poteškoće u disanju, promukao glas ili kašalj, otežano gutanje, glavobolje i vrtoglavica. Druge povrede koje se mogu zadobiti su male, crvene tačke na licu i pucanje krvnih sudova u očima.

Najgora posledica davljenja je smrt. To je poseban rizik kada se situacija otrgne kontroli, a ukoliko se osoba nakon gubitka svesti "izvuče", može doći do trajnog oštećenja na mozgu i invaliditeta.

Đorđe, na žalost nije bio svestan ovih posledica. Deca u želji za dokazivanjem i prihvatanjem među vršnjacima često upadaju u opasne situacije koje se završavaju tragično. Zato je pored aktivnosti roditelja i društvo potrebno da reaguje, kao u slučaju Italije, i sprovede oštru kontrolu aktivnosti na društvenim mrežama.

PRIJAVA OPASNOG PONAŠANJA

TikTok sada ohrabruje korisnike da prijave ljude koji učestvuju u ovom izazovu, i nada se da će to sprečiti njegovo širenje. Ovo se može uraditi kada kliknete na belu strelicu na desnoj strani snimka, a zatim pritiskom na "report". Onda možete izabrati kategoriju "Suicide, Self-harm and Dangerous Acts" (samoubistvo, samopovređivanje ili opasni postupci”.

Ako vidite da neko učestvuje u ovom čelendžu, ili ohrabruje učešće, istog momenta prijavite taj profil.

Povezane vesti

 • Korisnik: Ris
  27/01/2021 - 14:42
  Deca koja rade te opasne stvari imaju već problem sa rasuđivanjem.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi