Starica, baka, baba, starački dom
Shutterstock
Starica, baka, baba, starački dom

Shutterstock

Starica, baka, baba, starački dom, Foto: Shutterstock

Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu pokrenulo je predistražni postupak protiv nadležnih u Domu za stara lica "Sveti Georgije" u Petrovaradinu zbog sumnje da je osoblje te privatne ustanove tuklo štićenicu Milicu Tomić (84).

Vremešna Novosađanka kaže da se incident dogodio u noći između 17. i 18. juna ove godine te da ne zna zašto je medicinska sestra to uradila.

Pročitajte još:

- Ne znam ni sa čim me je tukla. Ja sam samo držala ruke na očima. Povredila mi je ruke, laktove, sve je bilo u modricama... Onda mi je opsovala mater i otišla - priča veoma potresena Milica.

Njena ćerka Živana Tomić kaže da je bila šokirana kad je sutra videla majku te da je odmah zvala Hitnu pomoć i izmestila majku iz Doma.

Ženu udario putnički voz, lekari ništa nisu mogli da urade! Telo hitno poslato na obdukciju!

AUTOR: Agencije/ Alo.rs/ N.M. DATUM I VREME: 30.09.2019. 18:07 Jedna žena (61) je danas poginula kada ju je putnički voz Peć-Priština danas oko 12.40 časova udario kod sela Ljutoglava, u opštini Peć, potvrdila je policija u tom gradu. Foto: Masanori Jošida "Odmah je na mesto događaja stigla policija, obezbedila mesto, a lekarska ekipa je konstatovala smrt K.F.", navodi se u saopštenju.

- Kada sam ušla, videla sam majku sa podlivima po rukama i ona je plakala. Bila sam u šoku i počela sam da je pregledam, kada mi je rekla da su je tukli. Moram da kažem da joj nisam u prvi mah onako šokirana verovala da se to dogodilo, međutim gospođa koja je u sobi sa njom rekla mi je: "Nemojte tako protiv mame, to se zaista dogodilo" - priča Živana i dalje šokirana zbog incidenta.

Milicu je ekipa Hitne pomoći toga dana prevezla u Urgentni centar Kliničkog centra Vojvodine gde su lekari načinili izveštaj u kome se navodi da ju je udarila medicinska sestra u Domu.

- Pacijentkinja je zadobila udarce u predelu grudnog koša, oba ramena i podlaktice, kao i oba kolena. Žali se na bolove u predelu stomaka, obe ruke i lakta. Negira gubitak svesti - piše u izveštaju lekara specijaliste.

Živana kaže da se njena majka Milica sada oseća dobro, da su povrede prošle, ali da kao posledice prebijanja ima noćne more.

- Ovo nas je zaista dotuklo. Pa i ja imam noćne more zbog toga, a zamislite tek kako je njoj. Evo i sada se sva naježim kada pričam o tome. Žao mi je samo što to nisam primetila ranije. Znate da se svašta priča o mnogim domovima za stare i o tretmanu kakav tamo imaju. Ljudi to zaista nisu zaslužili. Mislim da bi inspekcije trebalo malo više da se zabrinu o tome kako se ponašaju sa našim starim i bolesnim roditeljima - priča potrešena Živana.

Miloša (31) samlela drobilica za kamen kod Negotina! Kolege pošle da ga traže, pa naišli na stravičan prizor! (FOTO)

AUTOR: Alo.rs/ D.I./ N.M. DATUM I VREME: 30.09.2019. 17:46 Tragedija! Miloš Đ. (31) iz Ljiga nastardao je nesrećnim slučajem na radnom mestu u kamenolomu Stubik kod istoimenog sela nedaleko od Negotina. Miloš je bio zaposlen u firmi iz Sjenice koja je vršila eksploataciju kamena za račun firme Štrabag.

Ona je zbog sumnje da se sličan incident desio i nedelju dana ranije, ali bez vidljivih posledica alarmirala policiju, Centar za socijalni rad, a angažovala je i advokata koji je podneo krivičnu prijavu protiv nadležnih u Domu "Sveti Georgije".

Inspekcija obavila nadzor

O ovom slučaju obaveštena je i Inspekcija socijalne zaštite Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova povodom koja je povodom predstavke Živane Tomić pokrenula inspekcijski nadzor u Domu "Sveti Georgije". U inspekciji objašnjavaju da se vanredni inspekcijski nadzori obavljaju po saznanju o eventualnim nepravilnostima. Najčešće nepravilnosti se odnose na: kapacitet ustanove, higijenu, broj i strukturu angažovanog osoblja, vođenje evidencija...

- Ako se otkrije nezakonitost kažnjiva prema zakonu ili drugom propisu, inspektor nadležnom pravosudnom organu podnosi krivičnu prijavu, prijavu za privredni prestup ili zahtev za pokretanje prekršajnog postupka. Inspektor može, u slučaju otkrivanja nezakonitosti da preduzme i druge mere npr. iniciranje privremenog ili trajnog oduzimanja dozvole za rad - kažu u inspekciji ne navodeći kakav je zaključak u konkretnom slučaju.

BONUS VIDEO: Gori automobil na Pupinovom mostu!