Bitkoin
Shuterstoock/ r.classen
Bitkoin

Shuterstoock/ r.classen

Bitkoin, Foto: Shuterstoock/ r.classen

Cena bitkoina je prekoračila prag od 35.000 američkih dolara na noćašnjem trgovanju u 2:11 časova po istočnoameričkom vremenu, prema podacima kompanije Koin Metriks, izveštava CNBC.

Novi rekord dolazi samo nekoliko dana nakon što je ova digitlna valuta pala za više od 10 posto na 29.316 dolara.

Prošle godine, cena bitkoina se gotovo učestvorostručila, dostižući nivo iznad 29.000 dolara.

Investiciona banka "JPMorgan" objavila je u ponedeljak smelu dugoročnu prognozu o ciljanoj ceni bitkoina, tvrdeći da bi ova kriptovaluta mogla da se popne na čak 146.000 dolara takmičeći se sa zlatom kao „alternativnom“ valutom.

Žuti plemeniti metal je takođe zabeležio značajan rast tokom 2020. godine, pri čemu je njegova cena na spot tržištu povećana za oko 25 procenata.

Stratezi "JPMorgana" su, međutim, napomenuli da će bitkoin morati da postane znatno manje volatilan pre nego što bude mogao da konkuriše zlatu u smislu tržišne vrednosti. Poznato je da cena ove kriptovalute ima snažne oscilacije.

Pročitajte još:

Komentari (1)

Stole

06.01.2021 15:54

Čini se da otkad je prešao famoznih 30.000 više ništa nije nemoguće, pa čak ni 100.000 koje su predvideli neki pre par dana, a eto, sad čujem i za 146.000. Sve je moguće. S obzirom da je bitcoinkupovinaprodaja sve zanimljivija tema i nama, malim i jadnim, ne čudi da tako grabi napred. Definitivno se ide ka tome da jednog dana kriptovalute počnu da se koriste paralelno sa zvaničnim, kao što je u Kini već skoro godinu dana. Pitanje je dana kada će to zaživeti svuda.