Siniša Mali
Tanjug
Siniša Mali

Tanjug

Siniša Mali, Foto: Tanjug

Ministar finansija Siniša Mali prisustvovao je danas u Upravi carina obeležavanju Međunarodnog dana carine, a tom prilikom predstavljeni su godišnji rezultati rada te Uprave, kao i planovi za 2019. godinu.

Pročitajte još:

Preporučijemo još:

Obraćajući se upravnicima carinarnica i šefovima najvećih carinskih ispostava, Siniša Mali je istakao da će zaposlenima u Upravi carina biti povećane plate.

„Za vas zaposlene u Upravi carina verujem da je najznačajnija vest povećanje plata od 8,5 odsto, što je predviđeno budžetom za ovu godinu. Smatram da je to povećanje opravdano i zasluženo, jer su radnici Carine posvećeni i predani svom poslu i ostvarujete zaista odlične rezultate, o čemu svedoče podaci koje smo danas mogli da čujemo“ rekao je ministar Mali.

Ministar je posebno istakao dva strateški važna zakona koji su doneti u 2018. godini, Zakon o carinskim službenicima i Carinski zakon.

„Na ove zakone se čekalo čitavu deceniju, a njima Srbija hvata korak sa zemljama EU. Ključna izmena koju donosi novi Carinski zakon je da će se komunikacija između carine i privatnog sektora obavljati elektronski, odnosno više neće biti papira niti čekanja u redovima na podnošenje dokumentacije. Kada je reč o Zakonu o carinskoj službi, ono njime se obezbeđuje veća pravna sigurnost, bezbednost društva i zemlje, jača integritet carinskih službenika i smanjuje mogućnost za korupciju“ objasnio je Mali.

Mali je najavio i da se 7. februara očekuje otvaranje rekonstruisanog graničnog prelaza Bajmok ka Mađarskoj koji će biti mnogo moderniji i funkcionalniji i da će rasteretiti druge granične prelaze u blizini.

„U toku je i izgradnja graničnog prelaza Sot, na granici s Hrvatskom, a završetak radova očekuje se u drugoj polovini ove godine. U planu je i izgradnja graničnog prelaza Kotroman ka BiH, a obezbeđena su i sredstva za izgradnji prelaza Gopstun ka Crnoj Gori“ objasnio je ministar.

Siniša Mali

Tanjug

Siniša Mali, Foto: Tanjug

Završavajući svoje obraćanje, Siniša Mali je rekao da je cilj Vlade Srbije potpuna modernizacija i kompjuterizacija rada Uprave carina i istakao da Carina mora da bude još efikasnija i bolja, kako bi se omogućio veći i bolji protok ljudi i roba.

Direktor Uprave carina Miloš Tomić je izrazio zadovoljstvo što je carinska služba okončala još jedan poslovni ciklus postigavši izvanredne rezultate i u 2018. godini još jednom oborila sopstveni rekord u naplati dažbina.

''Ako se uporedi naplata 2013. i 2018. godine vidi se da povećanje iznosi – neverovatnih 65 odsto. Podaci o rezultatima naplate dažbina govore da carinska služba iz godine u godinu puni gotovo polovinu državnog budžeta. Tako je u 2018. za budžet naplaćeno preko 586 milijardi dinara (4,9 milijarde evra), čime je realizovano 102 odsto sume zadate Zakonom o budžetu i naplaćeno 469 miliona evra više nego 2017. Efikasnom naplatom carinska služba je i ove godine obezbedila čak 49 odsto sredstava kojim raspolaže državni budžet'', istakao je Tomić.

Siniša Mali

Tanjug

Siniša Mali, Foto: Tanjug

Značajno pitanje je i šta se preduzima kako bi carina modernizovala svoje poslovanje i poboljšala servis koji pruža privredi, na šta je zamenik direktora Veselin Milošević u svom izlaganju naveo da se za privredu i građane mogu očekivati brojne koristi od automatizacije carinskog poslovanja.

''U narednih pet godina u potpunosti ćemo izbaciti papirnu dokumentaciju iz poslovne prakse, svi postupci će se odvijati elektronskim putem, čime ćemo omogućiti da se poslovanje odvija brže, lakše i sa velikim stepenom predvidljivosti. Čekanje u redovima za podnošenje papirne dokumentacije definitivno odlazi u prošlost'', naglasio je Milošević.

Događaju su prisustvovali i državni sekretari u Ministarstvu finansija Jelena Tanasković, Slavica Savičić, Danijela Vazura i Gojko Stanivuković, kao i pomoćnica ministra u Sektoru za carinski sistem i politiku Snežana Karanović.

Komentari (5)

Ad litteram

26.01.2019 17:23

Odlične vesti, povećanja će obradovati mnoge.

Natasa81

26.01.2019 17:37

Ministar koji nam uvek donosi najlepse vesti.

Milena

26.01.2019 18:02

Ovo povećanje plata će sigurno doprineti još boljem radu i angažmanu naših carinika.

Litica

26.01.2019 18:12

Srbija je u ekonomskom usponu. Ko dobro radi treba ga i nagraditi.

Litica

26.01.2019 18:14

U novoj godini odlične vesti!