Siniša Mali, Savez vinara i vinogradara
Alo
Siniša Mali, Savez vinara i vinogradara

Alo

Siniša Mali, Savez vinara i vinogradara, Foto: Alo

 

* Ministar finansija Siniša Mali prisustvovao je  prvoj konferenciji Saveza vinara i vinogradara Srbije

* Siniša Mali poručio je vinarima da vinska industrija sve više napreduje i da su njihove kompanije važne za privredni razvoj Srbije

* Ovo je prvi put da država Srbija želi da stane iza vinara i da obezbedi sredstva kako biste više proizvodili i zarađivali”, poručio je Mali

Ministar finansija Siniša Mali prisustvovao je večeras prvoj konferenciji Saveza vinara i vinogradara Srbije, koji je osnovan u julu ove godine. Cilj osnivanja Saveza je razvoj vinskog turizma, promocija vinskih regija i srpskih vina u zemlji i inostranstvu, ali i povezivanje i saradnja sa vinogradarima iz regiona.

Ministar finansija Siniša Mali poručio je vinarima da vinska industrija sve više napreduje i da su njihove kompanije važne za privredni razvoj Srbije.

Srbija napreduje u fiskalnoj koordinaciji sa EU!

Republika Srbija je, pre roka, ispunila svoje obaveze u oblasti međunarodne poreske saradnje i transparentnosti u razmeni poreskih podataka, kako bi se uskladila sa principima dobrog upravljanja porezima Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) i Evropske Unije (EU), a zbog čega je skinuta sa evropske liste jurisdikcija koje ne sarađuju u poreskoj materiji (tzv.

 

“Velika mi je čast i zadovoljstvo da vam se obratim i čestitam na osnivanju Saveza. To je prvi korak ka tome da naše vinarije i naša vina budu svetski poznata i priznata. Pre nekoliko meseci imao sam priliku da obiđem veliki broj vinarija u Srbiji i da upoznam mnogo proizvođača koji imaju veliko znanje i želju da napreduju. Ovo je prvi put da država Srbija želi da stane iza vinara i da obezbedi sredstva kako biste više proizvodili i zarađivali”, poručio je Mali.

Ministar je najavio da će do polovine novembra biti završena Strategija razvoja vinskog sektora u Republici Srbiji 2020 – 2030., koju će usvojiti i Vlada Srbije, a koja će definisati razvoj vinarstva u nekoliko faza.

“U izradi Strategije, koja je pokrenuta na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića, učestvuje veliki broj vinara, a pozivam sve vas da se dodatno uključite. Strategija će biti zasnovana na temeljnim analizama, jer želimo da ona može realno da se sprovede u praksi i da u budžetu obezbedimo neophodan novac za unapređenje proizvodnje. Sve to treba da doprinese boljem pozicioniranju ove privredne grane. Zato radimo vrlo predano i ozbiljno, jer nam je cilj da sistemski izgradimo industriju vina u našoj zemlji i da Srbija postane prepoznatljiva kao zemlja dobrih vina”, kaže Mali i podseća da je pomoć države u razvoju vinske industrije danas moguća, jer smo u potpunosti stabilizovali javne finansije.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Konstatujući da u Srbiji vinarstvo i vinogradarstvo imaju ogroman potencijal za razvoj, ministar je rekao da je zadatak države da ovaj sektor dodatno podstakne.

“Uveren sam da će, nakon izrade Strategije, vinogradarstvo i vinarstvo dobiti još veći zamah”, istakao je ministar i vinarima poželeo još mnogo uspešnih godina u budućnosti.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović poručio je vinarima da je veoma važno što je upravo ovaj sektor prepoznat kao važan, dodajući da država, pre svega, ima novca da ulaže u vinogradarstvo vinarstvo, ali i volju da unapredi njihovu proizvodnju.
Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Miroslav Knežević kaže da je formiranje Saveza vinara i vinogradara značajno zbog razvoja vinskog turizma, koji je u stalnom u porastu.

BONUS VIDEO: STIGAO VOZ IZ KINE! Spektakularna scena na Novom Beogradu!