Šalter, pošta
Alo! / Dejan Briza
Šalter, pošta

Alo! / Dejan Briza

Šalter, Foto: Alo! / Dejan Briza

Svi građani Srbije ali i stranci koji žive u našoj zemlji, a lane su u Srbiji zaradili makar dinar više od prosečne trostruke plate trebalo bi da prijave porez. Rok za ispunjavanje prijave za plaćanje poreza na dohodak građana je 15. maj.

U prihode koji se oporezuju ulazi plata ali i novac koji se dobija na osnovu članstva u nadzornim i upravnim odborima i sličnim telima.Tu su i sredstva zarađena od sporta ali i izdavanja nekretnina ili zakupa pokretnih stvari. Bogati poreski obveznici imaju pravo i na olakšice i to 40 odsto od sume koju bi platili na ime poreza za sebe i po 15 odsto za izdržavane članove porodice. S tim da ukupna suma ne sme preći iznos od polovine onoga što bi se na ime poreza platilo.

Već nekoliko godina Beograđani su ubedljivo najbogatiji. Međutim dešavalo se da ih drugi prestignu. Tako je pre desetak godina to bilo nekoliko Novosađana, ali stranaca. Titulu su po jednom poneli jedan žitelj iz Sremske Mitrovice, a jednom i čovek sa adresom u Titelu. Pošto po zakonu imaju pravo da budu anonimni, što i koriste, danas je teško reći jesu li se preselili ili manje zarađuju.

Šalter, pošta

Alo!/Dejan Briza

Šalter,  Foto: Alo!/Dejan Briza

Кada se objave spiskovi sa mestima i gradovima gde bogati žive i njihova zanimanja onda se čaršija pita ko su oni gde žive? To su uglavnom do sada bili ekonomisti, advokati, menadžeri koji najčešće žive u Beogradu. Lane je iz glavnog grada stiglo 16.199 prijava. Drigi na listi je Novi Sad sa skromnih 4.341 prijavom. Ljudima koji zarađuju ovako enormne sume nije teško da izaberu gde će živeti i tu kupe nekretninu i imaju adresu stalnog stanovanja.

Кada podnose prijave bogataši to mogu da učine u papirnom ali i u elektronskom obliku. Zadnji rok 15. maj, ove godine pada u sredu pa potrebe da se zbog praznika ili vikenda produžava u 2019. godini nema. Кao prijava predata na vreme računa se ona koja je predata u pošti do ponoći. Što se tiče elektronskog slanja i popunjavanja tu obveznik može u ponoć da klikne na send i da u roku ispuni svoju zakonsku obavezu. Lane je samo 35 prijava bilo podneto elektronskim putem.

 

Komentari (3)

Tamo Neko

30.04.2019 10:07

Ja sam u problemu sto zivim ovde i sto nista nisam uspeo da zaradim.

Slobodan

30.04.2019 12:42

Prijavite se vi.

Sloba

30.04.2019 12:43

Ja neću.