ZBOGOM LJUBIČASTA! Pometnja u Srbiji zbog povlačenja novčanice od 500 evra, a Evropska banka odavno saopštila šta da radite sa parama

Vest da se novčanica od 500 evra povlači iz opticaja, izazvala je pravu pometnju među građanima Srbije koji nisu sigurni šta da rade ukoliko imaju "ljubičastu"

Zaplenjeni evri Evro Novčanice od 500 evra

Ono što mnogi ne znaju je da sedamnaest od 19 centralnih banaka u evrozoni još od 27. januara 2019. više ne izdaje novčanicu u apoenu od 500 evra.

Iz logističkih razloga i kako bi se osigurala nesmetana tranzicija, Centralna banka Nemačke i Centralna banka Austrije nastavile su da do 26. aprila 2019. godine izdaju tu novčanicu, navodi se na zvaničnom sajtu Evropske centralne banke.

Banke, menjačnice i druge komercijalne stranke će moći da zadrže u opticaju postojeće novčanice od 500 evra, saopšteno je iz ECB.

Novčanice u apoenu od 500 evra nastaviće da budu zakonito sredstvo plaćanja, što znači da će građani i dalje moći da ih koriste za plaćanja ili štednju.

Novčanica od 500 evra zadržaće svoju vrednost i u svakom trenutku će moći da se zameni u bilo kojoj centralnoj banci u evrozoni.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi