Siniša Mali
Dejan Briza
Siniša Mali

Dejan Briza

Siniša Mali, Foto: Dejan Briza

Ugovore za te projekte ministar Mali je potpisao sa kineskom Eksim bankom, u prisustvu predsednika Srbije i Kine Aleksandra Vučića i Si Ðinpinga.

"Ovi ugovori nam donose sigurnost koja garantuje da će značajni infrastrukturni projekti biti završeni. Između ostalog, zahvaljujući opremljenoj infrastrukturi, koja uključuje bolju saobraćajnu povezanost, bićemo još atraktivniji za investitore. To će dalje doprineti i razvoju turizma u tom delu Srbije", rekao je Mali.

Zaplenjeni evri Evro Novčanice od 500 evra

Uprava carina

Ugovor o finansiranju sa kineskom Eksim bankom namenjen je finansiranju izgradnje deonice Preljina-Požega, za koju je u novembru 2017. godine potpisan Komercijalni ugovor o projektovanju i izvođenju radova između Vlade Srbije, Javnog preduzeća „Putevi Srbije“, Beograda i „C hina Communications Construction Company Ltd.“ kao izvođačem.

Zajam u iznosu od 445 miliona dolara odobrava se za finansiranje 85 odsto vrednosti projekta, dok će se preostalih 15 odsto obezbediti iz budžeta Republike Srbije.

„Koridor 11 je bitan i za povezivanje sa Crnom Gorom i Jadranom, što će nam olakšati transport, i značajno unaprediti trgovinu u regionu. Izgradnja dve preostale deonice Preljina - Požega, dužine 30,9 km i Požega - Boljare, dužine 107 km, neophodna je da bi se završio kompletan autoput ukupne dužine 258 km do granice sa Crnom Gorom".

Kako je rekao, ugovor podrazumeva izuzetno povoljne uslove, koji su dobijeni, pre svega, zahvaljujući dugogodišnjem strateškom partnerstvu i odličnim ekonomskim vezama sa Kinom.

Dodao da je sa kineskim partnerima razgovarano i o drugim važnim projektima, u čiju realizaciju će i oni biti uključeni.

Ministar ističe da kineski investitori u Srbiji vide odličnog i pouzdanog partnera, za koga su sigurni da će realizovati postignute dogovore i navodi da je od izuzetnog značaja i ugovor o finansiranju modernizacije i rekonstrukcije mađarsko - srpske železničke pruge na teritoriji Srbije, takođe potpisan sa Eskim bankom.

"Reč je o deonici Novi Sad-Subotica-državna granica Kelebija. I sami znate da je Kinezima od izuzetnog značaja železnica i tranzit robe od luke Pirej ka Evropi. Tu je Srbija ključna tranzitna zemlja, koja može da ostvari značajne benefite odnosno tranzitne prihode", istakao je Mali.

Prema njegovim rečima, bolje povezivanje sa Evropom bitno je i za naše građane, kao i za privredu, koja će na taj način biti neuporedivo konkurentnija.

"Svet se menja i ubrzava, a mi se trudimo da ih u toj brzini dostignemo“, dodao je Mali.

Prodavnica

Tanjug/Filip Krainčanić

Reč je o jednom od najvažnijih infrastrukturnih projekata Srbije, čija je zajednička realizacija dogovorena na nivou predsednika vlada Srbije, Kine i Mađarske, a deo je globalnog projekta "Pojas i put".

Predviđeno je uspostavljanje dvokolosečne pruge za mešoviti saobraćaj brzine do 200 km/čas u skladu sa zahtevima osnovnog koridora Transevropske saobraćajne mreže (TENT).

Zajam u iznosu od 988.388.500 dolara odobrava se za finansiranje 85 odsto vrednosti Projekta, dok će se preostalih 15 odsto obezbediti iz budžeta Republike Srbije.

Komentari (6)

Zora

25.04.2019 16:46

To je lepo stvar imati takvog partnera i saradnika.

OGI

25.04.2019 16:59

Novi kilometri su upravo danas odobreni od strane Kine,a nasa infrastruktura ce biti jos lepsa,jaca i bogatija.

Iva

25.04.2019 17:08

Još jedna uspešna saradnja. E tako se to radi!

Filip

25.04.2019 17:12

Izgradnjom infrastrukture, Srbija ce postati nezaobolzan strateski prostor u Evropi .

Marija Lazic

25.04.2019 17:15

Nastavićemo sa odličnom saradnjom koja postoji između naše dve zemlje.

Mira

25.04.2019 17:18

Sa Kinom smo u bas odlicnim odnosima !