Zemanu i Handkeu ORDENI za Sretenje: Ovo su dobitnici najviših priznanja povodom Dana državnosti!

Laureati i Mira Banjac, Dušan Kovačević, Lazar Davidović...

Aleksandar Vučić, Miloš Zeman
Aleksandar Vučić, Miloš Zeman, Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Miloša Zemana, predsednika Češke, njegov srpski kolega Aleksandar Vučić odlikovaće Ordenom Republike na lenti povodom Sretenja - Dana državnosti Srbije. Simpatije prema Zemanu srpska javnost tradicionalno gaji, a posebno od prošlogodišnje posete našoj prestonici kada je on već na beogradskom aerodromu izjavio: "Volim Srbiju i srpski narod. Ne volim Kosovo".

Nobelovac Peter Handke i David Vujović, poslednji preživeli član "srpske sedmorke", grupe koja je radila na programu "Apolo", poneće Orden Kararđorđeve zvezde prvog stepena, dok će isto priznanje drugog stepena ove godine pripasti srpsko-američkoj bionženjerki, profesorki biomedicinskog inženjerstva i medicinskih nauka na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku, prof. dr Gordani Vunjak Novaković.

Karađorđev orden trećeg stepena ide u ruke urologu akademiku Jovanu Hadži Đokiću i vaskularnom hirurgu prof. dr Lazaru Davidoviću, koji je inostrani član Ruske akademije nauka i umetnosti. Sretenjski orden prvog stepena dobijaju Medicinski fakultet u Beogradu, koji ove godine obeležava stogodišnjicu osnivanja, akademik Dušan Kovačević, Sportsko društvo "Radnički" i Pravoslavno-hrišćansko sestrinstvo Sveta Lidija iz grčkog mesta Asprovalta. Na ovaj način sestrinstvu se odaje posebna zahvalnost za nesebičnu ljubav prema srpskom narodu. One su u našem narodu ostale upamćene, između ostalog, i zbog toga što su tokom 1995. godine primile više od 1.000 izbegle srpske dece tokom akcije "Oluja", napravile srpsku školu, krštavale ih i odgajale.

Aleksandar Vučić, Miloš Zeman
Aleksandar Vučić, Miloš Zeman, Foto: Alo!

Sretenjski orden drugog stepena dobiće i dve gimnazije, leskovačka i Treća beogradska, isto priznanje trećeg stepena pripalo je "Politikinom zabavniku", Sigurnoj kući za žene žrtve nasilja u porodici, zatim Milovanu Vitezoviću i Đorđu Kadijeviću za seriju "Vuk Karadžić". Isto priznanje dobiće i novine "Jedinstvo" sa Kosova i Metohije, sa tradicijom dugom 75 godina, zatim Kulturno-umetničko društvo "Gradimir", Istorijski arhiv Beograda, koji takođe obeležava 75 godina rada, Naučni institut za veterinarstvo "Novi Sad", Narodni muzej u Leskovcu i poznati arheolog dr Marko Popović. Na listi za Orden srpske zastave trećeg stepena su počasni konzuli Srbije u Osaki Naohide Uejama, Republici Kipar Kipros Ilijadis i na Kefaloniji Viktor Ruhotas.

Orden belog orla sa mačevima (prvi stepen) će i u ruke Petog bataljona Vojne policije Kopnene vojske Srbije, jedinice koja je 1999. godine istrajno i uz velike žrtve branila državnu granicu na karaulama Paštrik i Košare. Istim znamenjem okitiće se i Vojna akademija, koja obeležava 170 godina od osnivanja i kontinuiranog rada. Vojnoj gimnaziji pripašće isti orden, ali trećeg stepena.

Zlatna medalja za hrabrost "Miloš Obilić" ide na grudi profesora iz Velike Plane Slavoljuba Stojadinovića, koji je oteo pušku napadaču na školu (dobitnik Svetosavske nagrade, i priznanja za najplemenitiji podvig godine, koje dodeljuju "Novosti"). Među dobitnicima ove medalje je i En Pešić, koja je devedesetih godina prošlog veka iz rata spasla 300 srpske dece.

Peter Handke
Peter Handke, Foto: EPA

Na spisku dobitnika zlatnih medalja za zasluge su, između ostalih, Anri Lakaj, predsednik Memorijala Solunskog fronta, glumica Mira Banjac, kompozitor Radoslav Grajić, teniski trener Nikola Pilić, novinarka RTS i autorka filma "Ratne priče sa Košara" Slađana Zarić. Ovo državno odlikovanje posthumno će biti dodeljeno i Šabanu Šauliću, pevaču narodne muzike koji će ostati upamćen po hitovima "Uvenuće narcis beli", "Dva galeba bela", "Dođi da ostarimo zajedno"... Šaulić je u toku bogate karijere u medijima i u narodu poneo nadimak kralj narodne muzike.

MEDALJE

Najviše odlikovanje koje se dodeljuje je Orden Republike Srbije. Ovo priznanje dobijaju najviše ličnosti - šefovi država i predsednici vlada stranih država. Tu su i ordeni: Srpske zastave, Karađorđeve zvezde, Sretenjski, Belog orla sa mačevima i Orden zasluga za odbranu i bezbednost. Zaslužni pojedinci biće nagrađeni i zlatnim i srebrnim medaljama za hrabrost "Miloš Obilić", za zasluge i revnosnu službu.

TROBOJKA NA NIJAGARI

Vodopad na Nijagari na Sretenje će biti osvetljeni crveno-plavo-belo, u bojama srpske zastave, u čast Dana državnosti Srbije. Srpska zastava biće na Nijagarinim vodopadima, na svakih 15 minuta, od 18 časova do ponoći po lokalnom vremenu.

Taj vizuelno jedinstven događaj deo je centralne proslave Dana državnosti Srbije u Kanadi koja će biti održana na Trgu Nikole Tesle u gradu Nijagara Fols. Inicijatori događaja su Ambasada Srbije u Kanadi i konzulat u Torontu.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi