Vojska Srbije
Ministarstvo odbrane Republike S
Aleksandar Vulin Vojska Srbije

Ministarstvo odbrane Republike S

 Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Sve moderne armije gledaju da što kasnije upotrebe živog čoveka i vojsku i zato se kupuju bespilotne letelice i konstruišu besposadne platforme, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin na danas izvedenom prvom bojevom gađanju iz daljinski pilotiranog vazduhoplova Ć-92A po zemaljskim ciljevima, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Prema Vulinovim rečima, moderno ratovanje je ratovanje visokih tehnologija, u kojem se koriste besposadne platforme.

Dodao je da će sve funkcije bespilotnih letelica Ć-92A biti u svrhu jačanja naše vojske, a njihova kupovina predstavlja svojevrstan transfer tehnologije, jer kupujući tehnologiju, kupujemo i znanje koje će naši inženjeri umeti da primene.

Pomoćnik ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović je istakao da je u toku završna faza ispitivanja pred prijem bespilotnih borbenih letelica Ć-92A i kompletanog seta opreme u naoružanje Vojske Srbije.

Naveo je da su ove letelice isporučene Vojsci Srbije pre nekoliko meseci.

"Danas je pretposlednji dan ispitivanja i do sada je sve uspešno obavljeno, uključujući i bojevo gađanje bojevom raketom FT-8C, na poligonu u Nikincima. Ostao je još jedan dan ispitivanja nakon čega će se sistem smatrati prihvaćenim", rekao je on.

Bespilotne letelice Ć-92A, osim napada ciljeva na zemlji, što je prikazano danas na poligonu u Nikincima, mogu se koristiti za realizaciju širokog spektra zadataka poput izviđanja iz vazdušnog prostora, preciznog određivanja koordinata uočenih ciljeva na zemlji.

Takođe i njihovog automatskog praćenja, za obaveštajne pripreme bojišta, korekcije artiljerijske vatre, procene efekata dejstva, laserskog obeležavanja cilja radi dejstva druge laserski vođene municije, bombi i raketa).

Zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Petar Cvetković prisustvovali su danas u Centru za ispitivanje naoružanja i vojne opreme Nikinci prvom bojevom gađanju iz daljinski pilotiranog vazduhoplova Ć-92A po zemaljskim ciljevima, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Pročitajte još: