IRENA VUJOVIĆ NAJAVLJUJE KLJUČNE PROMENE Zagađenje vazduha je tema broj jedan, ulažemo u ekologiju više nego ikada

Zagađenje vazduha je tema broj jedan kada je u pitanju sektor ekologije u Srbiji. Ministarka za zaštitu životne sredine, Irena Vujović kaže da ona i njen tim vide izlaz iz ove situacije, a na trajnim rešenjima tog problema uveliko rade.

Irena Vujović
Irena Vujović, Foto: Alo / Dejan Briza

Jedna od ključnih promena, kako najavljuje, biće subvencije za zamenu kotlarnica u državnim ustanovama i domaćinstvima, kako bi se omogućio prelazak na čistije energente.

- Nastavićemo sa subvencijama za kupovnu električnih i hibridnih vozila, a s jedinicama lokalne samouprave radićemo i na projektima pošumljavanja i ozelenjavanja javnih površina. Ove godine će gradska toplana u Kragujevcu, biti priključena na gas, a slične projekte planiramo i u drugim gradovima u kojima postoji problem s kvalitetom vazduha - kazala je Vujovićeva.

Čišćenje reke
Čišćenje reke, Foto: Rina

Kako ističe, postoje i drugi podjednako važni problem kao što su divlje deponije, nedostatak kanalizacione infrastrukture i prečistača otpadnih voda.

- Sve to zahteva velike investicije, ali uz dobru organizaciju, potrudićemo se da postignemo što više - navodi ona i podseća da je Srbija prošle godine potpisala Sofijsku deklaraciju o zelenoj agendi za Zapadni Balkan.

Toplana Kikinda
Toplana Kikinda, Foto: Rada Šegrt

Ministarka naglašava da je ekologija složena oblast koja pored vode, vazduha i zemljišta podrazumeva i živi svet, te je nemoguće izdvojiti jedan segment i postaviti ga kao prioritet, jer su svi uzročno-posledično povezani kroz prirodni ciklus, pa njen tim i radi na svim ovim elementima.

Ona ističe i da javnost sada lakše može da prati ekološku situaciju u zemlji jer je indeks za njeno praćenje usklađen, ali i da su kriterijumi za ocenu kvaliteta vazduha i dalje strogi.

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi