Parastos žrtvama Oluje
Goran Srdanov
Parastos žrtvama Oluje

Goran Srdanov

Parastos žrtvama Oluje, Foto: Goran Srdanov

Parastosom u Crkvi svetog Marka i polaganjem venaca na spomenik žrtvama stradalim u ratovima u bivšoj Jugoslaviji od 1991. do 2000. godine, danas je obeležen Dan sećanja na stradale i prognane Srbe tokom hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja".

Obeležavanju su prisustvovali ministar Aleksandar Vulin, predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta, predstavnici udruženja porodica nestalih i izbeglih, kao i više stotina građana.

Parastos je služio vikar patrijarha vladika Arsenije koji je poručio da se 5. avgust ne sme zaboraviti navodeći da svi narodi na ovim prostorima svoju budućnost treba da grade na miru i toleranciji.

On je naveo da nas ''Gospod zove da praštamo, ali da ne zaboravljamo''.

Vladika Arsenije je ocenio da je 5. avgust nesrećan dan i da ''nikada ne treba da zaboravimo one koji su izgubili svoj život'', kao i da je 21 godina od Oluje prošla sa tugom za nestalim.

U podne su se oglasile crkvena zvona na svim crkvama SPC, a u pojedinim gradovima i sirene.

U podne je nekoliko stotina građana krenulo u šetnju od Crkve svetog Marka do Narodne skupštine i hotela Moskva, pa preko Brankovog mosta do Sava centra. Oni su nosili transparente na kojima je pisalo "I Srbi su žrtve" kao i "Zločin bez kazne - Olujom do NDH".

Komentari (3)

Veritas

05.08.2016 12:27

ISTINA ČOVEKA OSLOBADJA ko i onih 30 000 srba koji su posle priznanja da julijanski kalendar nije tačan prešli u katolike samo šteta šta ni ne sme da se kaže koliko ih je prešlo u muslimane… Ako nekome ceo život ispireš mozak pa nije lud da ti to dozvoli da mu radiš i do kraja života!?

Hrvatska Krstionica kneza Višeslava iz 8veka!

05.08.2016 12:28

Prvo su srbi u vreme gladi i neimaštine u 11veku nakon šta je Vizant podelio crkvu prodali veru za večeru Vizantiji a posle ih Bog kaznio sa 500g ropstva gde su opet beži u muslimane pa i dali ženu Bajazidu pa posle ropstva došao Hitler a oni opet beži u katolike i sad posle priznanja za krivoslavlje sa julijanskim kalendarom beže i u katolike i u muslimane.E SAD sa duge strane su tu i hrvati koji su SAMO JEDOM promenili veru u 7-8veku kad su od Slovena-pagana prešli u katolike i nikad više!

Baš

05.08.2016 16:45

@Hrvatska Krstionica kneza Višeslava iz 8veka! - Šta jest, jest!!!!