Alergija, kijanje
Shuterstoock/ Elizaveta Galitcka
Alergija, kijanje

Shuterstoock/ Elizaveta Galitcka

Alergija, kijanje, Foto: Shuterstoock/ Elizaveta Galitcka

Kašljanje, svrab u očima, promuklost i curenje iz nosa samo su neki od neprijatnih simptoma alergija koje "haraju" tokom proleća. I voditelj Filip Čukanović opisao je svoje simptome u Jutarnjem programu, gde su mu sagovornice bile stručnjakinja za polen i predstsavnica udruženja pacijenata sa alergijama.

"Bio sam na pikniku za Prvi maj, na travi proveo pet-šest sati i već u nedelju su krenuli crvenilo očiju, kijanje, kašljao sam i ostao bez glasa. Kako da se zaštitimo", pitao je on.

Agencija za zaštitu životne sredine prati kretanje alergenog polena na celoj teritoriji Srbije, i u ovom periodu je aktuelan polen drveća. Polen trave veoma sporo ide, pa je zabluda da je sama trava problem, alergije u maju i aprilu imamo zbog polena drveća, najviše breze, koja ima najveći alergenski potencijal.

"Breza, platan, vrba, pa jasen, javor i orah stvaraju probleme, a trenutno kreće i dud zbog čega će mnogi alergični imati simptome", objasnila je Mirjana Mitrović, stručnjak za polen Agencije za zaštitu životne sredine.

"Svrbe oči i uši, suze nam oči i ide sekret iz nosa. Kija se više puta za redom, polenovo zrno u respiratornim organima ima hemijsku reakciju sa tečnostima i sluzokožom i tada nastaju problemi. Postoje vidljivi simptomi, ali i specifično psihofizičko stanje koje prati alergiju," rekla je ona.

Pčela, polen, cvet

EPA/HARISH TYAGI

Foto: EPA/HARISH TYAGI

Koliko će se alergen zadržati u organizmu, zavisi od statusa, objasnila je ona.

"Svi koji prepoznajemo simptome moramo otići kod alergologa, da uradimo alergijske probe i utvrdimo na šta smo tačno alergični. Uvek su u prepodnevnim satima, kada je sunčano i blago vetrovito, najveće vrednosti i upravo alergični moraju da se ponašaju adekvatno. Mi kada ustanemo, hoćemo da provetrimo sobu a alergični to ne bi trebalo da rade. I ja sam u toj grupi, mi bi trebalo da provetravamo kuću u večernjim časovima, kada je vlaga prisutna ili je kiša 'oprala' vazduh. Poslepodne provetravajte kuću i izlazite napolje, mi uvek kažemo, izbegavajte direktan kontakt sa alergenom, nemojte ići u prirodu i uzimajte terapiju", rekla je ona.

"Da bismo bili radno sposobni, važno je da uzimamo terapiju. Ne treba sami da se lečimo", rekla je ona.

Ako planiramo odlazak u prirodu, na sajtu Agencije možemo proveriti kolika je koncentracija alergenog polena.

"Kada kažemo da je polen u zelenoj zoni, to je do 30 zrna, preko toga i do 100 je žuta, a kada je preko 100 to je crvena zona. Skala je za ambroziju pomerena, sve preko 30 je problematično ako imate alergije. Ponavljam, skale su za alergične, ne za ljude koji nemaju problem", rekla je ona.