Srbija Zastava Srbije
Shutterstock
Srbija Zastava Srbije

Shutterstock

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Zbog niskog nataliteta, etničke asimilacije, loše obavljenog popisa stanovništva, ali i promene identiteta, Srba u rasejanju je sve manje, pišu "Novosti".

List navodi da u zemljama EU danas ima nešto više od 670.514 srpskih državljana, a u Australiji nešto manje od 74.000. U oba slučaja, tvrde srpski iseljenici, na papiru nedostaje veliki broj sunarodnika - na Starom kontinentu skoro pola miliona, a na petom skoro 120.000.

Prema karti etničke strukture stanovništva, nastale na osnovu popisa iz 2016. godine, koju je nedavno objavio Biro za statistiku Australije, Srba danas u Australiji ima 73.901, od kojih 53.799 govori srpski jezik. Australijski Srbi, međutim, smatraju da su ti podaci netačni.

- Naša crkva i predstavnici srpske dijaspore smatraju da nas na Petom kontinentu ima najmanje 200.000. Pokazalo se, međutim, da nas je zvanično mnogo manje i to samo zato jer je nas Srbe država Australija prekrstila u Hrvate i Bosance - tvrdi predsednik srpske zajednice u Tasmaniji Milutin Ivković.

Prema njegovim rečima, državna administracija iz Kanbere je sve narode doseljene iz bivše Jugoslavije i njihove potomke, kojih je bilo oko pola miliona, podelila po novonastalim državama kao teritoriji njihovog rođenja i porekla.

- Tako su Srbi iz Hrvatske i BiH, u popisu australijskog stanovništva i karti etničkog sastava stanovnika, postali Hrvati i Bosanci. Time je u Australiji izbrisano najmanje 100.000 Srba - upozorio je Ivković.

Kako navode Novosti, sličan proces krađe srpskog nacionalnog identiteta dešava se poslednjih godina u zemljama Zapadne Evrope, ali i Južne Amerike. Na području obe Amerike na taj način je "nestalo" bar 100.000 Srba, dodaje beogradski list.

Kako ukazuje analitičar iz Minhena Miodrag Krculj, u zemljama EU popisi su pokazali da danas ima 670.514 srpskih državljana. S druge strane, ambasade Srbije u državama EU, Švajcarskoj i Norveškoj raspolažu sa "okvirnim" brojem od 1.167.936 građana.

Nedostaje blizu pola miliona, odnosno 497.422 srpske osobe, primećuje beogradski list. Srbi danas žive u 159 država sveta, ali se njihov tačan broj ne zna jer nikada nije izvršen službeni popis.

Jedno je izvesno, dodaju Novosti, a to je da su Srbi prvaci u stepenu asimilacije, odnosno svesnog gubljenja nacionalnog identiteta i uzimanja državljanstva stranih zemalja.

- Taj procenat u Americi je veći od 80 odsto. Zato će Srbi u SAD nestati kao narod u narednih 50 godina. Svi će Srbi biti Amerikanci - procenjuje bivši generalni konzul Srbije u SAD Desko Nikitović.

Čikago sa okolinom, u kome je Nikitović službovao, imao je sredinom osamdesetih oko 300.000 Srba, a danas ih je jedva 50.000.

Najživlja srpska kolonija danas u svetu je u Australiji jer je priliv Srba u tu zemlju poslednjih decenija najveći, a Beč je sa oko 200.000 registrovanih Srba, trenutno "prestonica srpske dijaspore".

Komentari (12)

СЕНОВИЋ

27.08.2017 10:22

За све је крива СПЦ и држава.

Marija

27.08.2017 10:34

Evo sta rade kompleksi, mrznja i netolerancija!Ali ni nasa drzava ne reaguje adekvatno.Da je ovo slucaj sa bilo kojom drugom evropskom nacijom, zvonila bio sva zvona na uzbunu.Ovako, oni rade sta hoce a mi posmatramo i cutimo.Nama je vise zameriti.

Marija

27.08.2017 12:09

Ne krivimo druge drzave nego se preispitajmo mi u nasoj drzavi. Nasa drzva NIKADA nije objavila brojku koliko je njenih drzavljana u proteklih tridesetak godina otislo iz svoje domovine. To Srbiji verovatno ne odgovara jer njima tebaju biracki spiskovi popunjeni sa ljudima koji dugo nisu u Srbiji. Svaka drzava ima mogucnosti da diplomatija odradi dosta toga ALI SAMO ON RADE KOJIM JE TO VAZNO;.

mosabec

27.08.2017 12:38

@Marija - Zivim 30 godina u Becu i nisam video nikakvo interesovanje drzave (bivse i sadasnje ) za nas u dijaspori ,osim kada je u pitanju glasanje ili da nam izdaju neki dokumenat (i pritom oderu nam kozu sa slaninom). Mi jednostavno ne postojimo za nasu Srbiju!!!q

Zoki

27.08.2017 12:16

ove tvrdnje nisu tacne, svim Srbima je receno i stalno se prica u nasim crkvama da se na svim popisima izrazavaju kao Srbi , pravoslavne vere, rodjeni u Srbiji, i ako se tako upise brojace se kao Srbi. E sad , ako ti upises da ti je vera pravoslavna a da si rodjen u Hrvatskoj ti se brojis kao Hrvat pravoslavne vere, Sto znaci da tebe, ako si Srbin, niko na silu ne prebacuje u Hrvata, vec si ti sam sebe prebacio u Hrvata time sto si napisao da si rodjen u Hrvatskoj.

intelektualka

27.08.2017 13:34

@Zoki - Nisi upravu Zoki! Ja sam rodjena u Hrvatskoj u doba SFRJ.Moji su Srbi, pravoslavci i ja sam Srpkinaj.Ne moze mesto rodjenja da ti odredjuje nacionalnu pripadnost, mozes da dobijes drzavljanstvo ako si rodjen u nekoj od drzava ali nacionalnost i pripadnost svom narodu je jedna jedina. Koliko imamo Hrvata rodjenih u Srbiji pa nisu Srbi.Ti si pobrkao nacionalu pripadnost i drzavljanstvo.Iako sam rodjena, sticajem okolnosti, u Hrvatskoj, ja NIKADA necu biti Hrvatica jer niko moj to nije.

Zoki

27.08.2017 16:14

@Zoki - intelektualka, nisi razumela, njih ne interesuje tvoja tuzna zivotna prica. U Australiji konkretno, posto zivim tu i znam kako se radi - uzima se mesto rodjenja za poreklo. SPC i nasa zajednica su 1996 imali zestoku kampanju bas po ovom problemu, da bi i Bosanci shvatili, i receno je svima da navedu da su iz Srbije da bi se brojali kao Srbi i zato nas je na tom popisu bilo trostruko vise. A kasnije ljudi poceli da filozofiraju i ne zele da kazu da su iz Srbije kao ti - i nema da se ljutite

Pera

27.08.2017 14:14

Konzularno područje Ambasade u Parizu se procenjuje na 180.000 državljana Srbije, mada se smatra da je broj znatno veći (dosta naših boravi ovde bez papira). Kada se raspišu izbori u Srbiji, na izbore ne izađe više od 300 ljudi. Toliko o Srbima i asimilaciji

888

27.08.2017 16:47

Ne moze nas niko da izbrise.. Ni administrativno nikako.. Mi znamo ko smo.. odakle smo i odakle poticemo... Ja imam strano drzavljanstvo Ali ja sam SRBIN od pocetka do kraja Tako da mene ..obrisali ne obrisali ja sam SRBIN

Djoko

27.08.2017 17:47

Nisu SRBI samo i iskljucivo pravoslavne veroispovesti,utuvite to sebi u glavu vi "sveznalice".SRBIN moze biti i katolik i protestant i adventista i musliman i budista....SRBIN je svako ko se tako i izjasnjava i oseca.A problem SRBA u dijaspori je ocigledno sto oni ne zele da se izjasnjavaju kao SRBI.A to je stvar odgoja i vaspitanja njihovih roditelja,a i gena.Sto se i pokazalo kroz istoriju a ponavlja se i danas,na zalost.

VUKOVI SA MANJAČE

28.08.2017 08:32

@Djoko - E VALA ŠTA SVE IMA U BOŽIJOJ BAŠTI. TAKO SU NAM PROPREKLI DA ĆEMO NESTATI I TAKO ĆE BITI.MUSLIMANI NEDAJU DA NJIHOVE ŽENE NOSE MINI SUKNJE ,IDU GOLE ,KUPAJU SE U DIMIJAMA ZAKOPČANE DO GRLA.NJIHOV POSAO JE DA RAĐAJU MINIMUM 10 KOMADA DECE I DA NOSE FEREDŽU I PO NAMA ONI SU ZAOSTALI.JA BIH REKAO DA NISU ZAOSTALI JER SE MNOŽE IMA IH I BIĆE JOŠ VIŠE ,A MI SMO KAO JAKO MODERNI ,ŽENE PRAVE SKANDALE ULAŽU U SILIKONE I ZBOG NJIH PROPADAMO.SLOBODNE ,NEZAVISNE ,NEĆE DA RAĐAJU I DA SE UDAJU KO NAM JE KRIV?

Vox

28.08.2017 03:21

Pa normalno, kad koriste Hrvatsku putovnicu umesto Srpskog pasoša ...ko im je kriv.