Nemačka korona test bolnica
EPA
Nemačka korona test bolnica

EPA

Nemačka korona test bolnica, Foto: EPA

Grupa od 20 studenata medicine smeštena je u karantin na severu Belgije, gde su sredinom aprila došli na kurs, prenosi "Gardijan". Nekoliko stručnjaka sugeriše da su možda bili žrtve "superprenosioca" novog soja korone, osobe koja je bila član njihove grupe ili drugi putnik u autobusu koji ih je iz Pariza doveo u Belgiju.

"Ovi studenti poštuju strogu izolaciju od svog dolaska. Od 43 studenta 20 je zaraženo indijskom varijantom", tvitovao je mikrobiolog Emanuel Andre sa katoličkog univerziteta u Luvenu.

Grupa je sletela u Pariz 12. aprila. Nekoliko studenata je počelo da ispoljava simptome virusa pet dana kasnije, objavio je virusolog Mark van Ranst. Agencija AFP dobila je potvrdu iz kancelarija vladinog komesara Pedra Fasona da su studenti zaraženi novom varijantom i da se nalaze u samoizolaciji.

Soj nazvan B.1.617 već je detektovan u SAD-u, Australiji, Izraelu i Singapuru. Zbog veće moći transmisije mnoge zemlje, među kojima je i Velika Britanija, onemogućile su dolazak putnika iz Indije.

Indija je trenutno jedna od najteže pogođenih zemalja, i samo u poslednjih 24 sata zabeležila je više od 332.000 novih slučajeva. Mrtvih je u jednom danu, prema poslednjim podacima, bilo više od 2.200 a u bolnicama nema dovoljno kiseonika, nema medicinskog osoblja, a krematorijumi rade non stop.

PROČITAJTE JOŠ: