Putarina, naplatna rampa
Profimedia
Putarina, naplatna rampa

Profimedia

Putarina, naplatna rampa, Foto: Profimedia

Vlada Republike Srbije predložila je poskupljenje putarinе od 12 procenata. Viša cena primenjivaće se kada poslanici Skupštine Srbije usvoje Predlog zakona o izmeni Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara.

Priština, Albanci, Kosovo

Tanjug

Taj predlog је Vlada Republike Srbije usvojila na poslednjoj sednici i uputila ga u Skupštinu Srbije po hitnom postupku.

U obrazloženju Predloga navodi se da je trenutna visina putarine niža od realne vrednosti i da je poslednje poskupljenje bilo 7. januara 2017. godine. Tada je putarina povećana deset odsto u odnosu na prethodni cenovnik. Pre toga, iznos putarine nije povećavan od 2009. godine.

Pročitajte još:

U Predlogu zakona se ističe da su cene materijala, energenata i opreme koja se koristi za održavanje autoputeva i ostalih puteva u znatnoj meri povećane u odnosu na 2017. godinu. U odnosu na evropske zemlje koje koriste isti sistem naplate putarine, Srbija ima najnižu cenu putarine po pređenom kilometru, navodi se u Predlogu.

Povećanjem prihoda od putarine obezbediće se veća sredstva za finansiranje održavanja i razvoja putne mreže, stoji u obrazloženju.
Procena je da će predloženim povećanjem od 12 odsto u 2019. godini prihod od naplate putarine biti veći za 1,9 milijardi dinara, odnosno da će ukupan prihod iznositi 27,6 milijardi dinara.

raketni sistem neva

andrej mlakar/alo