Kafana, provod, zaljubljeni par
Alo!/ Rajko Ristić
Kafana, provod, zaljubljeni par

Alo!/ Rajko Ristić

Kafana, provod, zaljubljeni par, Foto: Alo!/ Rajko Ristić

Praznik Mladenci u hrišćanskoj crkvi, pa tako i SPC, posvećen je uspomeni na stradanje mladih vojnika koji su položili život za veru Isusa Hrista 320 godine. Ovaj praznik je u crkvenom kalendaru obeležen crnim slovom.

Crkveni praznik je, kao i mnogi drugi, nakalemljen na paganski, jer još su se drevni Kelti, Rimljani i Egipćani od 1. do 21. marta molili su se trostrukim božanstvima ne bi li dobili ljubav ili moć.

Pročitajte još:

 

Naš narod je taj dan uzeo kao praznik na koji mladi supružnici (mladenci) u svome domu primaju goste, a ovi im donose poklone i na taj način im pomažu na početku njihovog života u bračnoj zajednici.

Dan zaljubljenih, veza, ljubav, par, romantika

Shutterstock

Dan zaljubljenih, veza, ljubav, par, romantika, Foto: Shutterstock

Ovakav način praznovanja Mladenaca je najpre održavan u gradu, a kasnije ga je prihvatilo i selo.

Tu važi pravilo reciprociteta - "oni su bili kod nas, moramo i mi kod njih" - materijalni pokloni su potpuno zamenili sve druge i lepše strane običaja.

 

Čak i oni koji su bili pozvani na svadbu, a nisu joj prisustvovali, obavezni su da dođu na Mladence. Međutim, u praksi je to drugačije. Bračnom paru koji slavi Mladence u goste uglavnom dolazi najuža porodica i prijatelji.

Na ovaj dan žene ustaju rano i mese četrdeset kolačića, koji se nazivaju mladenčići i koji simbolizuju dug, srećan i sladak život.

Peku ih, premazuju medom, kolačići su najčešće kružnog oblika jer simbolizuju da je venčanjem zatvoren jedan krug života. Stariji tvrde da pre Mladenaca nije dobro jesti ništa što je izniklo posle Nove godine.