Viminacijum
privatna arhiva
Viminacijum

privatna arhiva

Donatorska konferencija Rotari kluba Požarevac u Viminacijumu za Opštu bolnicu u Požarevcu, Foto: privatna arhiva

Novac za novi medicinski aparat prikupljen je na donatorskoj konferenciji u Rimskoj vili arheološkog parka Viminacijum u Kostolcu. Domaćin skupa, koji je održan prošlog vikenda, bio je Rotari klub Požarevac, a tom prilikom je prikupljeno dva miliona dinara ili 20.000. evra za bronhoskop, koji je nedostajao Opštoj bolnici u Požarevcu.

Danko Nikolić

privatna arhiva

Danko Nikolić, direktor Opšte bolnice Požarevac Foto: privatna arhiva

Doktor Danko Nikolić direktor Opšte bolnice u Požarevcu otkrio je da su na ovaj aparat čekali gotovo osam godina!  

- Želim da se zahvalim Rotari klubu Požarevac. Ovaj aparat nismo imali skoro osam godina, a potrebe su velike i svakodnevne. Pacijenti su do sada upućivani u Beograd ili druge ustanove, a uskoro to više neće biti potrebno. Mi se stalno trudimo da unapredimo rad bolnice, da nabavimo nove aparate i tako našim pacijentima omogućimo kompletan pregled. Ovim gestom mnogo ćemo pomoći našim pacijentima -istakao je dr Danko Nikolić, direktor Opšte bolnice Požarevac. 

maša samardžić

privatna arhiva

Operska pevačica Gabrijela Ubavić i Maša Samardžić, predsednik Rotari kluba Požarevac, Foto: privatna arhiva

Maša Samardžić, predsednica Rotari kluba Požarevac, istakla je da su prikupili novac za bronhoskop zato što u okruženju, nažalost, ima mnogo obolelih i jer je aparat bio neophodan Braničevskom okrugu.

- Pitali smo direktora bolnice šta im je najpotrebnije i on nam je rekao da je bronhoskop neophodan za ceo Braničevski okrug. Zadovoljni smo što će ovaj dijagnostički aparat mnogo pomoći obolelima - istakla je Maša Samardžić.

Reč je o dijagnostičkom aparatu, koji se koristi za postavljanje dijagnoze kod bolesti pluća. Oboljenja se javljaju kod osoba preko 40 godina, naročito kod pušača. U Srbiji ima oko 650.000 obolelih, dok je u svetu evidentirano preko 330 miliona. Nekada je Požarevac bio centar u Srbiji za plućne bolesti, zbog čega je ova donacija još značajnija, dok će građani Požarevca i celog regiona imati kvalitetniju zdravstvenu zaštitu.

Svečanost je uveličala naša operska diva Gabrijela Ubavić, maestralno izvodeći operske arije čuvenih kompozitora, dok je predsednica Rotari kluba Požarevac Maša Samardžić najavila nove humanitarne akcije.

Pročitajte još: