Nikola Pašić
promo
Nikola Pašić

promo

Nikola Pašić, Foto: promo

Većina ga zna kao radikala, tek poneko je upoznat sa tim da je bio jedan od najvećih diplomata i političara. Mnogi su čuli za ovog velikana, ali nisu želeli da se fotografišu i pristanu na anketu zato što ne znaju ništa više o njemu.

Ivan Kanepa

Predrag Dedijer

Ivan Kanepa, Foto: Predrag Dedijer

Beogradski srednjoškolac Ivan Kanepa (17) je čuo, ali nije znao da nam kaže nešto više o Pašiću:
- Nemam pojma čime se bavio - rekao je on.

Milena Bjelovac

Predrag Dedijer

Milena Bjelovac, Foto: Predrag Dedijer

Milena Bjelovac (30), po struci ekonomista, zna da se bavio politikom:
- Jao, jao, radim u ozbiljnoj firmi, ne smem to da ne znam. Znam da je bio osnivač Radikalne stranke - bilo je sve što nam je rekla ona.

Nikola Šarenac

Predrag Dedijer

Nikola Šarenac, Foto: Predrag Dedijer

Nikola Šarenac (20), student Beogradskog univerziteta, takođe ga zna kao radikala:
- Bio je političar, radikal.

Marija Vranić

Predrag Dedijer

Marija Vranić, Foto: Predrag Dedijer

Marija Vranić (22), student Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu, setila se i Radomira, problematičnog sina Nikole Pašića:
- Bio je političar i državnik. I sin mu se bavio politikom, ne mogu da se setim njegovog imena - izjavila je studentkinja.

Milan Čedić

Predrag Dedijer

Milan Čedić, Foto: Predrag Dedijer

Najviše o ovom diplomati znao je Milan Čedić (26), beogradski student:
- Bio je vođa Vlade Kraljevine Srbije. Povlačio se preko Albanije sa Kraljem Petrom. Zalagao se da se jugoslovenski narodi ujedine u jednu državu - prisetio se ovaj student svog znanja istorije.

Jelisaveta Cekić

Predrag Dedijer

Jelisaveta Cekić, Foto: Predrag Dedijer

Jelisaveta Cekić (23), studentkinja, takođe ga zna najpre kao osnivača Radikalne stranke:
- Bio je vođa radikala, državnik i premijer - izjavila je.

Ko je zaista bio Nikola Pašić

Nikola Pašić je bio političar, dugogodišnji predsednik Vlade Kraljevine Srbije i Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, osnivač i vođa Radikalne stranke. Političku karijeru otpočeo je 1878. godine kao narodni poslanik.

Komentari (6)

raubojnicibezfantomki

10.12.2016 07:10

znamo i da mu je sin zacetnik lojavih nemao mira nikad zbog nepostivanja srpske golgote.

Драгомир

10.12.2016 08:26

НЕВЕРОВАТНО АЛИ ИСТИНИТО ! Никола је по оцу и мајци бугарин.После развода родитеља Никола је живео са мајком и после удаје за некога Пашића сину је дала то презиме!Био је лош политичар и ѕлабо говорио српски језик!И син му је био муфљуз!Како нам је био господар аустроугарски каплар Јозеф Броз Тита онда није ни чудо што нам је такође газда био бугарин Никола!

Kvazimodo Sorabius

10.12.2016 10:51

@Драгомир - U pravu si da nije Srbin, ali nije ni Bugarin, i ako je cesto bezao u Bugarsku, pa se dodvoravao. Po ocu i majci je bio Cincarin, sa dva "maternja": Srpskim i Bugarskim, a SVOJ Cincarski jedva je znao par fraza. Ovo je PORODICNO ZNANJE, deda mi je bio ministar od 1907-1909. kad se povukao u ilegalu i organizovao 1.Balkanski - JEDINI rat koji smo dobili, ali su Karadjordjevici i Pasic procerdali...

Драгомир

10.12.2016 19:02

@Драгомир - Квазимодо,Никола по очуху Пашић је бугарин.У тој држави имао је бројну фамилију где је утекао неко време због брљотина које је као радикал чинио у Београду.

Kvazimodo Sorabius

10.12.2016 08:37

Pa i najobavesteniji ce se sokirati: N.Pašić uopste nije bio Srbin vec Cincarin! Bio je patoloski opsednut vlascu. Sluzio je kod obe vladarske porodice 19. i 20. stoleca. U sustini je mrzeo Srbe i dosta zla je naneo svojim cinjenjem, ali i necinjenjem, najvece sto je abolirao krvoprolice nad Obrenovicima. S Petrom i Aleksandrom Karadjordjevicem je eutanazirao Srbiju jugoslovenstvom...

nesa

11.12.2016 18:50

ma zna narod i kakav mu je sin bio i da mu je drzava oprastala bahanalije.i kako je pasic dosao do bogastva.sve istu kao u ovo vreme.sa razlikom sto je pasic bio mudar i prepreden poiliticar.sto su ovi danasnji politicari glupi u odnosu na pasica,