Prazni rafovi  u apotekama
privatna arhiva
Prazni rafovi  u apotekama

privatna arhiva

Prazni rafovi u apotekama, Foto: privatna arhiva

Kako „Alo!“ saznaje, trenutno nema slovenačkog, jeftinog, ampuliranog leka „moditen depo“, kojim se leče oboleli od šizofrenije i teških psihoza. Osim tog leka, lekarima nisu više dostupni ni „cipraleks“ protiv depresije i fobija, „nozanin“, „largatil“, „kineton“ i „lorazepam“ ampule, koje se daju pacijentima u akutnom stanju.

Prof. dr Milan Milić, načelnik odeljenja intenzivne psihijatrije u Klinici za psihičke bolesti „Dr Laza Lazarević“, potvrđujući za „Alo!“ ove informacije, napominje da je najveći problem ipak nestašica „moditena depo“.

Apoteka „Beograd“: Tačno je, nema tog leka

U Centru za informacije o lekovima Apoteke „Beograd“ potvrdili su da je trenutno nestašica leka „moditena depo“. - Leka trenutno nema i čekamo odluku o interventnom uvozu kada će biti nabavljena određena količina, ali samo za zdravstvene ustanove - rekli su nam u Centru.

- U velikoj smo nevolji. Uopšte na znam zašto je došlo do nestašice leka „moditen depo“ i ovo nije prvi put da važnih lekova nema na tržištu. Pogotovo što je reč o terapiji za hronične i teške psihijatrijske bolesnike. „Moditen depo“ je važan za paranoidne psihoze i šizofreniju. Spada u antipsihotike, a „depo“ forma znači da je rastvoren u zasićenim masnim kiselnima i oslobađa se u organizmu mesec dana. Pacijentima, koji su u obavezi da dolaze jednom mesečno po tu terapiju, tako radimo i kontrolu stanja. A postoji i određen broj njih koji ne žele da piju lekove, tako da im je ovo jedina opcija - objašnjava taj stručnjak koji se bavi lečenjem najtežih psihičkih bolesnika.

Fali medikament  „moditen depo“

Shutterstock

Fali medikament „moditen depo“, Foto: Shutterstock

- Šizofrenija i paranoidna psihoza su najteže duševne bolesti. Oboleli imaju sumanute ideje proganjanja. Takođe, imaju sumanutu ljubomoru i ideje da neko može da utiče na njih, čita im misli, kontroliše ponašanje, rad unutrašnjih organa... Haluciniraju da čuju glasove. Ukoliko se ne leče, mogu da budu opasni po sebe i okolinu. Posle hospitalizacije, kada im se stanje popravi, oni se otpuštaju na kućno lečenje i pod nadzorom su lekara, jer moraju da dolaze na kontrole. Nestašica „moditena depo“ može da dovede do pogoršanja njihovog stanja - kaže prof. dr Milić.

Prema njegovim rečima, sreća je da postoji „moditen“ u tabletama i pretpostavlja da će mnoge kolege preći na tu formu leka ili na „haldol depo“, koji je sličan.

- To nam je sada na raspolaganju. Kod nekoga ti lekovi neće izazavati željeni efekat, a kada su tablete u pitanju, mnogi pacijenti neće da ih piju. Zato je „moditen depo“ značajan svima u terapiji. Prema mojim informacijama iz faramceutskih kuća, ne isplati im se da proizvode mnoge jeftine lekove. Odavno nemamo „lorazepam“ ampula, koje su nezamenljive za umirenje pacijenta, već nam je na raspolaganju od sedativa samo „bensedin“. Uz to nam nedostaju i „nozanin“, „largatil“ i „kineton“ ampule, koje se daju pacijentima u akutnom stanju - završio je on.

ALIMS: Ne znamo u čemu je stvar

U Agenciji za lekove i medicinska sredstva kažu za „Alo!“ da nemaju saznanja o uzrocima nestašice „moditena depo“. - Taj lek ima važeću dozvolu koja traje do 20.11.2017, a trenutno ne postoji nikakav zahtev za kontrolu kvaliteta nove uvozne serije leka, te Agencija nema saznanja o uzrocima nestašice - naveli su u ALIMS-u.

Komentari (8)

Igra rok'en rol cela srbija...

06.07.2016 16:07

U mnostvu ludih,ludilo jednog nije primetno!

mirko

06.07.2016 16:59

USrbiju su problen Politicari i ministri mentalni bolesnici koju celu zemlju 25 godina vuku u ponor

Nelex

06.07.2016 17:40

Sada ce biti mnogo lakse da smeste te ljude gde im je mesto. Zato sto u Srbiji imamo sve vise manijaka, lopova, ubica i ludaka. Imam predlog a Ministarstvo pravde takve ljude (osudjenuke) reba da smeste u dva manja grada u Srbiji 1 grad za zene i 1 grad za muskarce i da budu izolovani zidinama od 50m visine sa kulama i 200m dubine armiranim temeljima, a da spolja ti gradovi budu maximalno obezbedjeni.A da oni iz unutra nikada ne napuste te gradove.Nece moci da se mnoze,a ko hoce tamo nek izvoli.

Zivot na suvo

06.07.2016 18:05

@Nelex - Malo mi se cini da u Srbiji su 2 grada mozda i previse za one koji ne moraju da budu na terapiji! Bilo kakvoj!

Zivot na suvo

06.07.2016 18:05

@Nelex - Malo mi se cini da u Srbiji su 2 grada mozda i previse za one koji ne moraju da budu na terapiji! Bilo kakvoj!

buba

06.07.2016 17:55

unistili i pokrali galeniku a sad kukamo nema lekova...sveee je to mogla galenika praviti.....

pehajr

07.07.2016 00:28

Ja sam depresivan zbog ovih šizofreničara što su na slobodi i bez lekova, a sad nema ni za jedne ni za druge. Jao si ga nama. Legalizujte vutru to je jedini spas

Драгомир

07.07.2016 07:12

Одеш код психијатра да ти помогне терапијом ради отклањања депресије ти се питаш КО ОВДЕ КОГА ТРЕБА ДА ЛЕЧИ?Лекарима није у интересу да има здрав народ!Харају погрешне дијагнозе?Све је углавном компјутеризовано па ако један погреши са дијагнозом остали неће да бламирају колегу.ЈА БИХ ТИ НАПИСАО ДА СИ СПОСОБАН АЛИ ОВА ДОКТОРКА НЕЋЕ! А докторка после разговора од два или три минута напише ... Није ме гледао у очи и није свестан у којој околини живи! ... А младић здрав као дрен!Слаба му ракија!