Nemci vraćaju Srbe sa granice, ne vredi ni PCR test

Srbi u Nemačku ne mogu da uđu čak ni ako imaju negativan PCR test i ostale potrebne dokumente, pošto Nemačka ima diskreciono pravo da zbog pandemije virusa korona vrati svakog sa granice

Granica
Granica, Foto: Tanjug

Na sajtu Ambasade Nemačke stoji da se u tu zemlju može ući sa pozivnim pismom i negativnim testom na koronu ne starijim od 48 sati, ali u praksi to nije tako.

Ulazak u Nemačku za državljane Srbije zavisi isključivo od dobre volje i procene službenika na pasoškoj kontroli.

Ovakvu rigoroznu kontrolu ulaska naših državljana nemačke vlasti pravdaju epidemijom korone i pojavom mutiranog, još opasnijeg soja virusa.

„Zato, ako planirate da idete u Nemačku kod dece, unuka ili rodbine, budite oprezni jer rizikujete da budete vraćeni sa pasoške kontrole istim avionom nazad za Srbiju“, navodi list i dodaje da je takvu neprijatnost doživela pre dva dana jedna starija Beograđanka iako je imala svu potrebnu dokumentaciju za ulazak u Nemačku.

Zbog odluke policajca ona nije mogla da pređe granicu i da vidi svog sina i snaju, ali i tek rođenog unuka.

„Nemci od ponedeljka deportuju nazad skoro sve Srbe koji se pojave na njihovoj granici, a nemaju boravak u toj zemlji. Išla sam za Berlin „Er Srbijom“ i na pasoškoj kontroli dala svu potrebnu dokumentaciju. Imala sam sve što piše na sajtu ambasade da je potrebno – regularan pasoš, negativan PCR test, star manje od 48 sati, pozivno pismo od sina da idem kod njega u posetu, jer je dobio sina, kao i povratnu avio-kartu. Međutim, policajac na šalteru mi je odmah rekao da ne mogu da uđem u Nemačku i lupio mi pečat u pasošu koji označava deportaciju zbog kovida-19. Zašto i zbog čega je to odlučio nije mi rečeno. Nisam imala izbora, morala sam nazad kući, odmah istim avionom“, kazala je ta Beograđanka.

Iz Ministarstva spoljnih poslova kažu da državljani Srbije u vreme epidemije bez vize mogu putovati u Nemačku ukoliko postoji apsolutno neophodan razlog i uz prethodnu konsultaciju sa Saveznom policijom Nemačke. I to ukoliko su članovi uže porodice, članovi porodice prvog ili drugog stepena, hitni medicinski slučajevi, nevenčani partneri… Prilikom prelaska granice putnici moraju pokazati dokaze o neophodnosti putovanja, a konačnu procenu i odluku o ulasku u Nemačku uvek donosi službenik granične policije.
U „Er Srbiji“ objašnjavaju da su uzrok ove situacije epidemija virusa korona i pooštrene mere za sve putnike.

„Nemačka ima diskreciono pravo da zbog trenutne situacije u svoju zemlju pusti koga želi. Ove mere su donete zbog trenutne kovid situacije. Oni sami procenjuju i odlučuju da li možete da uđete u zemlju ili ne, bez obzira na to što imate i negativan PCR test i sva potrebna dokumenta. To, naravno, ne važi za državljane njihove zemlje ili strane državljane koji imaju prijavljen boravak u Nemačkoj“, ističu u ovoj avio-kompaniji.

Inače, slično ćete proći ukoliko krenete i u bilo koju drugu zemlju Evropske unije. Slobodna putovanja za sada su nam moguća samo u Bugarsku.

Povezane vesti

 • Korisnik: Ja
  29/01/2021 - 08:10
  Jasno stoji na sajtu ambasade , da ulazak vazi samo za bracne partnere. Tako je unazad vec duze vreme. Svaki mesec bez problema letum kod supruga za Svajcarsku. I srecem isto tako roditelje koje vracaju za Srbiju. Mozete pokudati kopnenim putem. U Svajcarsku dolaze i oni koji rade na crno. Granicni kopneni prelazi nisu toliko rigorozni koliko jr rigorozna aerodromska kontrila.
 • Korisnik: Pera Detlic
  28/01/2021 - 14:44
  Ajde neka vrate Valtera ako imaju mooda.
 • Korisnik: Jelena
  28/01/2021 - 09:35
  Reciprocitet !!!Molim našu službu granične policije da po svom ćeifu(volji,raspoloženju) pušta državljane Nemačke da uđu u našu zemlju.
 • Korisnik: Penzioner
  28/01/2021 - 09:19
  Da imamo državu, nijedan Nemac ne bi ušao u Srbiju do daljnjeg!
 • Korisnik: Ja011
  28/01/2021 - 08:31
  kao svugde u EU,nista novo,zar treba na silu putovati?
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi