Ukleto brdo Pljačkovica
V.P.
Ukleto brdo Pljačkovica

V.P.

Ukleto brdo Pljačkovica, Foto: V.P.

Od posledica bombardovanja godišnje oboli 700, a umre 200 ljudi u Pčinjskom okrugu, zbog čega porodice preminulih spremile tužbe protiv NATO alijanse.

Pročitajte još:

Porodice Gorana Mitića(47), Miroslava Jovića (52) i još šestorice radnika vranjskog “Vodovoda”, preminulih zbog karcinoma pluća i debelog creva, spremile su tužbe međunarodnim sudovima protiv NATO alijanse.

Posle bombardovanja TV repetitora nacionalnih i lokalnih stanica devetorici radnika “Vodovoda” ratni štab naredio je da bez zaštitne opreme 25 dana čiste teren gađan projektilima sa osiromašenim uranijumom na ukletom brdu Pljačkovica. Preživeo je samo Stojadin Stošić (57), koga 20 godina muče žive rane po telu, čudni plikovi i ospe. Gde sve nije bio na pregledu, ali lekari ne mogu da mu pomognu da se ratosilja nesnosnih bolova i svraba.

Ukleto brdo Pljačkovica

V.P.

Ukleto brdo Pljačkovica, Foto: V.P.

Žrtva prekomerne radijacije, kada je u nekoliko navrata boravio na mestu užasa, bio je i direktor Sektora za informisanje u “Simpu”, bivši čelnik RTV Vranje i visoki funkcioner SPS-a Siniša Mitić (65), koji je preminuo sredinom jula 2018. godine.

Municijom sa osiromašenim uranijumom u Pčinjskom okrugu gađani su brdo Pljačkovica, naselja Bratoselce i Borovac kod Bujanovca, kao i Reljan, nadomak Preševa. Čestice urana sa Pljačkovice, koja je očišćena tek 2004. godine, vetar je naneo svuda po jugu Srbije. Direktorka Zavoda za javno zdravlje u Vranju Svetlana Stojanović saopštila je da od 2000. godine rapidno raste broj obolelih od karcinoma. Svake godine lekari otkriju više od 700 novoobolelih od raka. Godišnje u Pčinjskom okrugu posle NATO horora umre od 150 do 200 ljudi.

Preporučujemo još:

Nuklearni fizičar u higijenskom zavodu u Vranju Miroslav Simić kaže da ni u jednom ispitanom uzorku vode nije registrovan uranijum. Ističe da su opasni hemijska toksičnost i ulazak osiromašenog uranijuma u lanac ishrane. Niko u Zdravstvenom centru u Vranju ne može da precizira da li je karcinom posledica uranijuma. Lekari upozoravaju da je neophodan dugoročni monitoring zdravlja ljudi, životne sredine i hrane.

Ni posle 20 godina od bombardovanja Vranjanci strahuju od radijacije i sumnjaju da je brdo Pljačkovica dobro dekontaminirano. Sa Pljačkovice je uklonjeno svega 47 uranijumskih metaka, uprkos tome što je brdo gađano sa više od 1.000 projektila.