Tehnički pregled
Ognjen Radošević
Tehnički pregled

Ognjen Radošević

Ilustracija, Foto: Ognjen Radošević

Načelnik Uprave saobraćajne policije Nebojša Arsov saopštio je danas, povodom brojnih primera vraćanja automobila sa tehničkog pregleda, da nije tačno da nisu dozvoljena nikakva oštećenja i ukazao na to da "oštećenja koja ne utiču na bezbednost vozila nisu razlog da ono bude okarakterisano kao neispravno".

Arsov je, kako je saoptšio MUP, istakao da površinska korozija nije razlog da vozilo bude tretirano kao tehnički neispravno, ali da na šasiji vozila, odnosno na nosećim delovima karoserije i podu vozila nije dozvoljena dubinska korozija niti korozija koja je izazvala rupu.

Načelnik Uprave saobraćajne policije je objasnio da su prema kriterijumima koje propisuje novi Pravilnikom o tehničkom pregledu vozila, koji je se primenjuje od 5. jula ove godine, dozvoljena manja oštećenja na vozilu, koja ne utiču na bezbednost saobraćaja, poput ogrebotine, ulegnuća nastalih pri parkiranju vozila, nedostatak bočne lajsne, naprsline na prednjim i zadnjim farovima.

- Nisu dozvoljena veća mehanička oštećenja karoserije, šasije, poda, nadgradnje, kabine - rekao je Arsov.

Prema njegovim rečima, ni manje oštećenje vetrobranskog stakla nije razlog da on bude okarakterisano kao neispravno.

Međutim, kako je naveo, ukoliko na vetrobranskom staklu postoji više manjih ili većih oštećenja, koja utiču na normalnu vidljivost vozača, onda se smatra neispravnim.

Arsov je ukazao da se ispravka pogrešno upisanih podatka o najvećoj dozvoljenoj masi putničkih vozila, kao i utvrđivanje boje vozila u skladu sa novim Pravilnikom obavlja samo u slučaju kada vlasnik menja saobraćajnu dozvolu.

On je dodao da i dalje, kao i po starim propisima, vozilo može biti višebojno.

Šta su "prepravke" na vozilima?

Arsov je objasnio i kako se, na tehničkom pregledu, tretiraju prepravke na vozilima.

- Ugradnja montažno-demontažnih uređaja na vozilima, koji služe za prevoz prtljaga, ne smatra se prepravkom vozila - objasnio je Arsov.

On je istakao da se prepravkom vozila, koja mora biti ispitana, smatra promena vrste vozila, naknadna ugradnja motora drugog tipa, uređaja za spajanje vučnog i priključnog vozila.

- Prepravkom se smatra i promena komandi za upravljanje vozilom lica sa invaliditetom, zamena komande uređaja za upravljanje i drugih komandi direktno vezanih za proces upravljanja vozilom sa desne na levu stranu vozila, kao i svaka druga promena deklarisanih karakteristika uređaja na vozilu, poput zatamnjivanja stakala, naknadne ugradnje svetlosnih uređaja i metalnih ojačanja karoserije - objašnjava Arsov.

Arsov je poručio da će pripadnici saobraćajne policije, u kontroli saobraćaja na putu i prilikom nadzora nad radom tehničkih pregleda, posebnu pažnju usmeriti na identifikaciju vozila i ispravnost uređaja koji mogu da ugroze bezbednost saobraćaja, saopštio je MUP.

Komentari (6)

Zabac

07.08.2018 17:07

Ako ste vec resili da ovaj narod zezate onda ste trebali da tehnickim pregledima dostavite tacno sta sme a sta nesme. Ja sam bio pre nekoliko dana da uradim tehnicki vratili su me a razlog nedaj boze. Na levoj strani plasticnog branika otpala farba mozda pet puta deset santimetara to sam zafarbao i morao sam da skinem krovni nosac koji je u gabaritu vozila cak i mnogo manji i to nasa proizvodnja fadip becej a ovaj kaze da to nesmeta. Dajte bre ljudi okanite se nas bednika vise

VladimirR

07.08.2018 17:24

A šta je sa jelkicama i ostalim visuljcima na retrovizoru? Trepavicama na farovima?

Dzimi

08.08.2018 06:22

Odlicno, dajte onda ovog načelnika Uprave saobraćajne policije Nebojšu Arsov da on svima radi tehnicki pregled.

John Snow

08.08.2018 09:56

Pa da, popustili, inace ni jedan truli autobus bez poda i svi raspali Chery automobili komunalaca ne bi prosli tehnicki. Ja sam na farove dao 250 eura da bi bio siguran i vidljiv u voznji, a manjine sa zbudzenim motokultivatorima namaju ni svetla ni dozvole ni registracije. Toliko.

dragan

08.08.2018 09:59

Ne razumen zašto se pravi problem sa tehničkim pregledom vozila. Imam Dačiju staru 12 godina. Naravno da ima korozije. Redovno je održavam. Pre nedelju dana sam obavio tehnički pregled i "prošao" bez problema Nije bezbedno registrovati neispravne krševe, bez obzira na matrijalno stanje.

Lalalaaa

08.08.2018 17:56

Trudnica sam, usla u 9ti mesec.. I sad su me sa tehnickog vratili zbog svetiljke za tablicu koja ne svetli i zato sto mi fali parcence plastike sa leve strane branika?!?! Pa me zanima kako se to manja ostecenja tolerisu i kakve veze ovo ima sa tehnickom ispravnoscu?!?!?!